Háztáji étkek és muzsikaszó

2019.07.05. 07:00

Helyi és környékbeli kistermelők várják portékáikkal a vendégeket Zalakaroson

A megye gasztrokultúrája, művészete köszön vissza szerdánként a fürdővárosban az új, Karosi Kirakodó programsorozat jóvoltából.

Szabó Zsófia

Művészeti csoportok, köztük a Zalakarosi dalárda is szórakoztatja a vásárokon a vendégeket Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Törökméz, őrölt paprika, lóbab, sajt, házi szörp – felsorolni is nehéz a termékeket, amelyekkel nyár végéig várnak mindenkit Zalakarosra. A heti rendszerességgel, szerdánként tartott vásárokat kulturális műsorok színesítik, amelyek során hetente más és más művészeti csoport szórakoztatja a közönséget a Gyógyfürdő téren.

Művészeti csoportok, köztük a Zalakarosi dalárda is szórakoztatja a vásárokon a vendégeket
Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Karosi Kirakodó rendezvénysorozat a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében jött létre. Ötletgazdája Molnár Vera, a tour­informiroda vezetője volt. A szervezetnek partnerként segítséget nyújt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a kanizsai ProBono Szenior Klub és az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület.

Az ünnepélyes megnyitóra szerdán került sor, melyen elhangzott: távolabbi terv, hogy nemcsak az üdülőszezon végéig, hanem egész évben, rendszeresen megtartják a Karosi Kirakodót.

Elsőként Nagy Kálmán, a NAK Zala megyei szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: több száz kistermelő, kamarai tagjuk mutatja meg termékeit a vásárokon.

– A kamara mindig nagy figyelmet fordított az őstermelő, a kistermelő és élelmiszer-előállító tagjaira, akik közvetlen arcai a piacokon, a fesztiválokon és rendezvényeken szervezetünknek. Eredményes és sikeres gazdálkodásuk teremti meg a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható vidék alapjait – fogalmazott Nagy Kálmán. Hozzátéve: fontos számukra, hogy minél többen válasszák a piacokat bevásárlásuk helyszínéül.

Ezt követően Czirákiné Pakulár Judit, Zalakaros alpolgármestere mondott beszédet. Kiemelte: az elmúlt évek legsikeresebb időszakában van a város. A turizmus újabb rekordokat döntött. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma, ami mind regionálisan, mind országos szinten kiemelkedő.

– A sikereinket bizonyítják az elért eredmények, köztük a három városmarketing gyémánt díj, melyeket a közelmúltban vettünk át. Azonban a legfontosabb a vendégek elismerő és elégedett visszajelzése – fogalmazott Czirákiné Pakulár Judit. Jelezte azt is: a siker sokak együttes munkájának a közös érdeme. Ebbe beletartoznak a helyi és környékbeli termelők is, akik portékáikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendégek a térséget jobban megismerjék.

Az ünnepségen Cziráki László, a zalakarosi fürdő vezérigazgatója, Karosi Lászlóné, a ProBono Szenior Klub elnöke és dr. Szabados Gyula kanizsai önkormányzati tanácsadó is beszédet mondott. A rendezvény nyitónapján a Zalakarosi dalárda, a Rezedák Hagyományőrző Dalkör, a Gyöngyvirág tánccsoport, Sulyokné Nagy Erzsébet énekes és a Tüttő János Nótaklub adott műsort. Legközelebb július 10-én várnak mindenkit a Karosi Kirakodóra. Aznap, a vásár mellett a Nagyrécsei ritmuskórus ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában