Pályázatok

2019.05.04. 07:00

Ennyivel támogatja a nemzetiségeket az állam Zala megyében

A Zala megyei roma önkormányzatok mintegy húsz, míg a megyénkben működő egyéb nemzetiségi önkormányzatok összesen 26,3 millió forint kapnak az államtól feladatalapú támogatásként.

Gyuricza Ferenc

Minderről a céljellegű pályázatokat meghirdető Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, illetve az azokat koordináló Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tett közzé tájékoztatót, amely szervezetek azt is jelezték, hogy az elnyert támogatási összegek nemzetiségi közfeladatok ellátására, nemzetiségi médiatartalom-szolgáltatásra, közművelődésre, azon belül is a hagyományos közösségi kulturális értékek gondozására vagy közösségi programokra, valamint oktatással összefüggő kiadásokra fordíthatóak. Az adatokból kitűnik, hogy a Zala megyei nemzetiségi önkormányzatok igencsak eredményesen szerepeltek a pályázatokon, azaz számos program megvalósítására nyertek forrást. A legnagyobb összegű támogatáshoz a Zala megyei horvát nemzetiségi önkormányzat jutott, több mint 3 millió 310 ezer forintot fordíthat a 2019-es és 2020-as esztendőre tervezett programjaira. A települési horvát önkormányzatok közül kétmillió forintot meghaladó támogatást kapott a nagykanizsai, a letenyei, a murakeresztúri, a semjénházi és a petriventei, s közel kétmillió forintot a molnári szervezet. Az egy- és kétmillió forint közötti sávba esik a tótszerdahelyi és a szepetneki horvát nemzetiségi önkormányzat, míg a tótszentmártoni 980 ezer, a fityeházi 956, a becsehelyi 735 ezer forintos pályázati támogatáshoz jutott. A német nemzetiségi önkormányzatok közül öt Zala megyei települési szervezet pályázatát fogadták el a döntéshozók, a szepetneki 1.446 millió, a magyarszentmiklósi közel 809 ezer, a fűzvölgyi 784 ezer, a nagykanizsai 686 ezer, míg a hosszúvölgyi 588 ezer forintos pályázati támogatásban részesül.

A roma nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatására 660 millió forintos keretet biztosított az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A Zalában működő roma nemzetiségi önkormányzatok közül – beleértve a megyei szervezet is – összesen 42 pályázott, többségük eredményesen. A beérkezett zalai igények közül mindössze kettőt utasítottak el a döntéshozók, az egyiket érvénytelenség miatt. A támogatott pályázatok során elnyert összegek 50.592 forinttól egészen 2 millió 74 ezer forintig terjednek. A legtöbb pénzt a letenyei roma nemzetiségi önkormányzat kapja, de akadtak még további szervezetek, amelyek egymillió forintot meghaladó támogatásban részesültek. A nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat közel 1,8 millió, a becsehelyi mintegy 1,3 millió, míg a kistolmácsi valamivel több mint egymillió forintot fordíthat programjaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában