Átadták a Mura-hidat

2019.08.09. 14:00

Egyre többen választják a megújult letenyei határátkelőt

Két hete adták át a forgalomnak a meg­újult Mura-hidat, ezzel újra megindulhatott a határforgalom a „régi” átkelőn.

Horváth-Balogh Attila

Ottjártunkkor is volt forgalom a felújított hídon Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban beszámoltunk: a határfolyónk, a Mura felett átívelő 200 méter hosszú híd felújítása azért vált szükségessé, mert támasz- és dilatációs szerkezetei, valamint burkolata nagyon rossz állapotba került. A horvát és a magyar állam közös finanszírozásában elvégzett felújítás március 21-én kezdődött. A munkálatok idejére a hidat és a hozzá kapcsolódó, a 7-es számú főútvonalon kialakított átkelőt teljes egészében lezárták, s a két héttel ezelőtti, július 26-ai újbóli megnyitásig a teljes határforgalom az autópályán lévő új átkelőn bonyolódott le.

Ottjártunkkor is volt forgalom a felújított hídon Fotó: Szakony Attila
Gergácz Viktória Fotó: Szakony Attila
Ottjártunkkor is volt forgalom a felújított hídon Fotó: Szakony Attila

Gergácz Viktória rendőr őrnagytól, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság határrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk: az elmúlt két hétben már a személyforgalom jelentős része áttevődött az ­autópályás átkelőről a megújult régire.

– A teherforgalom 100 százalékban itt bonyolódik le, a teherjárművek számára kötelező itt átlépni a határt – mondta Gergácz Viktória.

– Természetesen ezt az átkelőt használhatják a személygépkocsival érkezők, a gyalogosok, a kerékpárosok is, és az autópályáról letiltott forgalom is itt halad, így például a mezőgazdasági munkagépek. A megnyitás óta 51 688 fő jelentkezett itt átlépésre, azt gondolom, hogy az új átkelőről mintegy 10-15 százaléknyi személyforgalom ide tevődött át, s ez az arány folyamatosan növekszik. Ezt az átkelőt ajánljuk a közelből Horvátországba, vagy éppen onnét ide tartó, személygépjárművel utazóknak, ha pedig az autópályán feltorlódik a forgalom, azt automatikusan áttereljük ide. Meg tudunk nyitni egyszerre több sávot, és ezeken zajlik az ellenőrzés.

Az osztályvezető hozzátette: a két közúti átkelőn együttvéve júliusban több mint egymillióan lépték át a határt, miközben ez a szám egész évben meghaladta az 5 milliót – tehát növekvő tendencia érzékelhető. A teherforgalom növekedése pedig eléri a 60-70 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában