Kedves gesztus

2018.02.08. 11:30

Egy nyugdíjas mozigépész álmát váltotta valóra a Magyar Film és Médiatechnikai Egyesület

Különleges meglepetéssel kedveskedett a család kérésére a keszthelyi székhelyű Magyar Film és Médiatechnikai Egyesület Tóth István születésnapjára. A nyugdíjas somogyi mozigépész nagy álma volt, hogy vetíthessen még egyszer – vágya teljesült hét végén. Az eseményt Szávics Gyula, az egyesület elnöke elevenített fel lapunknak küldött írásával.

Keszey Ágnes

Fotó: A szerző

Tóth István 88 éves meglepetés szülinapjára kaptunk felkérést családjától. Pista bácsi sokszor mondogatta, hogy szeretne még egyet vetíteni meglévő öreg Terta gépeivel. Természetesen támogattuk a kérést és remek ötletnek tartottuk a meglepetés szülinapi vetítést. Az egyesület három tagja bepakolt egy autóba a biztonság kedvéért két újabb gyártmányú 16 milliméteres vetítőgépet, egy vetítővásznat és a többi szükséges kellékkel együtt ellátogattunk a rendezvénynek otthont adó csömendi művelődési házba, ahol családi körben Pista bácsi ismét beindította az egyik korábban rendbe tett Terta gyártmányú gépét. És láttuk a csodát! Pista bácsi ismét vetített!

Fotó: A szerző

A közel ötven éves gép és az egyáltalán nem megfáradt mozigépész rendíthetetlenül végigállták a próbát. Igaz, hogy a mozigép hangja már nem működött, de így némán is felidézte a múltat, az egykori mozi varázsát, ahol a gépek nézőtérre behallatszó zümmögését gyakran elnyomta a pattogatott kukorica zacskók zizegése, ahogy bele-belenyúltak a falánk kezek. A gép rendületlenül zümmögött tovább, felidézve a régi vetítések hangulatát.

Fotó: A szerző

A szintén öreg celluloid egyszer sem szakadt el! Néha kicsit villogva ugyan, de színesben ejtette ámulatba a csillogó szemekkel, tátott szájjal és néma csöndben üldögélő kicsiket és nagyokat. Igen, ez ismét a mozi volt a maga valóságában, valahol Somogyországban, egy kis falucska picike kultúrházában. Ahol röpke két órára megállítottuk az időt és feledtük a jelen háborgó moraját és stresszét, önfeledten átadva magunkat a vetítés bűvöletének.

Fotó: A szerző

Köszönjük ezt az élményt Pista bácsinak és mindenkinek, aki jelen volt és velünk együtt részt vett ebben a csodában. Nem utolsó sorban köszönjük az öreg gépnek és a szalagoknak is, hogy megvalósíthattuk, amit elterveztünk. Pista bácsi 88-dik szülinapján ismét vetített! – idézte fel az örömteli és megható meglepetést Szávics Gyula, a Magyar Film és Médiatechnikai Egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában