Csend

2018.04.07. 13:57

Csökkentik a lenti fűrészüzem zaját

Több jelentős fejlesztést tervez a közeljövőben a Zalaerdő Zrt. a lenti fűrészüzemben, melyek eredményeként csökken a zajkibocsátás.

Korosa Titanilla

A képen látható szárítókamrát is újra cserélik Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Az elmúlt évben jelentős turisztikai fejlesztések zajlottak a városban, melyhez a hosszútávon tervező helyi ipari cégeknek, vállalkozásoknak is alkalmazkodni kell. A Zalaerdő Zrt. célja, hogy korszerű, versenyképes gazdálkodást folytasson, mely összeegyeztethető a város turisztikai célú elképzeléseivel.

A képen látható szárítókamrát is újra cserélik Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A Táncsics utca keleti oldalát érintik a város idegenforgalmi fejlesztései,tájékoztatta lapunkat Gál Károly, a Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályvezetője. – A megnövekedett környezeti elvárásoknak az üzem jelenleg nem tud eleget tenni. A legfontosabb feladat a zajcsökkentés megoldása. Készítettünk már tavaly egy zajvédelmi intézkedési tervet egy méréssorozatra alapozva, ebben meghatároztuk a szükséges és elérendő lépéseket és célokat. Ez alapján kiderült, hogy a legfontosabb feladat a Táncsics utcához közel eső négy, elavult szárítókamránk cseréje. Terveink szerint ezeket a régi kamrákat leállítjuk és jóval korszerűbb, csendes üzemű kamrát építünk fel a telephely délnyugati oldalán. A beruházás előkészítése folyamatban van, a költsége 150-200 millió forint, a megvalósítást még idén elkezdjük és terveink szerint be is fejezzük.

Emellett hangszigetelést kapnak az üzem elszívó ventilátorai, hangszigetelő burkolatot kapnak, illetve többet is megújítanak és csendesebb berendezésekre cserélik a régieket. Ennek kivitelezése néhány hónap múlva be is fejeződik és érezteti kedvező hatását, több decibellel csökken az üzemzaj kibocsátási értékét.

- A város önkormányzata és a Zalaerdő közötti együttműködés eredményeként a Lovarda utca a társaság vagyonkezelésébe kerül – folytatta Gál Károly. – Amint erre sor kerül felújítjuk ezt a szakaszt és ezen keresztül lesz majd a fűrészüzem megközelíthető. Ezzel a Táncsics utca mentesül a teherforgalom alól. Továbbiakban beléptető épületet emelnénk itt. A hosszabb távú tervek közt szerepel a fűrészüzem alaptechnológiájának megújítása, idén ennek előkészítése kezdődik el és a következő három évben valósul majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában