Az Igazgyöngyök hetedik aranypávája

2019.02.11. 07:00

Az andráshidai népdalkör a KÓTA népzenei minősítőn

A közelmúltban Dunaszerdahelyen a „Tavaszi szél vizet áraszt” elnevezésű verseny KÓTA népzenei minősítőjén Aranypáva fokozatot ért el az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület népdalköre.

Fincza Zsuzsa

Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület jelenleg ormánsági népdalokat és katonadalokat tanul

Az Aranypáva-nagydíj és a különdíj, a Vass Lajos-nagydíj, a Megyei Közművelődési Nívódíj, a Zalaegerszegért díj, a Zalaegerszeg kultúrájáért díj és a számos elismerés mellett immár hét Aranypáva-díj és oklevél fémjelzi az immár 24 esztendős múltra visszatekintő közösség munkáját.

– A környékbeli minősítőkre nem tudtunk elmenni, mert valaki mindig megbetegedett, viszont nem várhattunk tovább, s a legközelebbi lehetőség a Szlovákiában lévő Dunaszerdahelyen adódott. A 28 induló csoport között a külhoniak mellett négy magyarországi népdalkör állt színpadra. Nagyon jó hangulatú seregszemlén vehettünk részt a szépszámú csallóközi, mátyusföldi dalkörök, énekesek, zenészek között – elevenítette fel a versenyt Kéry Lajosné, az egyesület titkára.

– Két dalcsokorral készültünk, a szerelmes dalokkal Hetés és Göcsej vidékéről idősebb Horváth Károly gyűjtéséből, és egy országos válogatással Vikár Béla gyűjtéséből Olsvai Imre összeállításában. A neves szakértő zsűri – Birinyi József népzenekutató mint elnök, Méry Margit néprajzkutató, Bodonyi András zenész, zenepedagógus, Dévai János és Alföldi Borus István rádiós zenei szerkesztőségvezetők – indoklása szerint nemcsak a tökéletességre törekvés, hanem az örömteli éneklés miatt is megérdemeltük a legmagasabb, az Aranypáva minősítést – tette hozzá Horváth Ernőné, az egyesület szakmai vezetője.

Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület jelenleg ormánsági népdalokat és katonadalokat tanul

– Nem bántuk meg, hogy elmentünk a Csallóközbe! Nagy szeretettel, igaz barátsággal fogadtak bennünket. Két közösséggel is felvettük a kapcsolatot, s elhatároztuk, hogy majd meglátogatjuk egymást – újságolta Csalló István, az egyesület tagja.

– Természetesen részt veszünk majd az Aranypáva gálán is – a helye és időpontja még nem ismert. Addig is készülünk a legközelebbi fellépéseinkre. A március 15-ei ünnepségre például idős Horváth gyűjtéséből katonadalokat tanulunk. Egyébként folyamatosan bővítjük a repertoárunkat, jelenleg ormánsági dalokkal ismerkedünk – tájékoztatott Dormánné Babolcsai Éva, az egyesület elnöke.

Általában heti egy alkalommal próbálnak, ha szükséges, többször is. Tavaly 32 fellépésük volt, jártak falunapokon, városi rendezvényeken, és természetesen andráshidai ünnepség sem múlik el nélkülük. Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tagjai nevükhöz hűen nemcsak da­lolnak, hanem népi játékokat, népszokásokat – lakodalmas, paszita, bolondfarsang, búcsújárás, disznóölés, tollfosztás, aratás – is felelevenítenek. Jól jön ilyenkor egy olyan ezermester, mint Pilise József, aki nemcsak énekesként áll helyt, hanem ha kell, összeeszkábálja például a rönkhúzó szekeret, cséphadarót készít, kaszát kalapál.

A fellépéseken igyekeznek autentikus öltözetben megjelenni Fotó: A szerző

– Mottónkat Sütő Andrástól kölcsönöztük: „Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik”. Népdalainkkal őrizzük anyanyelvünket, és általa sok információt kapunk régebbi korok életéről. Könyvekből és eredeti hangzókról tanulunk, repertoárunk egy részét CD-ken és kisfilmeken hagyjuk az utánunk következő korosztályra. Összetartó erőnk? A békesség, a szeretet, a barátság és az együttérzés. A dalok tanulása, a szerepléseken való bemutatása nemcsak munkát és kötelességet, hanem kellemes időtöltést és szórakozást is jelent számunkra – mondta végezetül Horváth Ernőné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában