szülők és kisbabák

2019.08.03. 13:00

Anyatejes táplálás világnapja Lentiben: Ha a baba éhes, nincs mit tenni

A járás védőnői szerveztek összejövetelt tegnap babáknak és szülőknek a szoptatás világhete és az anyatejes táplálás világnapja alkalmából.

Korosa Titanilla

Zajlik a babamóka. Középen Mikóné Kiss Éva védőnő, a programok egyik szervezője Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényen a szoptatás jelentőségére kívánták felhívni a figyelmet, illetve egy jó hangulatú program keretében az anyukák megvitathatták kérdéseiket egymással és a védőnőkkel, miközben az apróságok kedvükre játszhattak a babamókán.

– Évről évre megtartjuk már ezt az ünnepséget, a babamóka népszerű foglalkozás lett az utóbbi években, egyre többen bekapcsolódnak a játékba, és már kevésbé húzódnak a háttérbe az anyukák a programokon – tájékoztatott Mikóné Kiss Éva védőnő, szervező.

Zajlik a babamóka. Középen Mikóné Kiss Éva védőnő, a programok
egyik szervezője Fotó: Korosa Titanilla

– A foglalkozásokon az anyukák közösen énekelnek, játszanak babákkal, a gyermekek közben hallják az anya hangját, ami sokat jelent a fejlődésükben. De nemcsak a játékról szólt a rendezvény, hiszen az anyukákkal beszélgettünk a szülés utáni úgynevezett aranyóráról, aminek a szoptatás beindításában és kimenetelében fontos szerepe van. Ez az idő hasznos és fontos, hogy az anya és a gyermek ezt minden orvosi beavatkozás nélkül együtt töltse, bőr-bőr kontaktusban lehetnek egymással, ami erősíti a kötődés kialakulását. Ma már bevált gyakorlat, hogy a babát a születés után egyből az anya hasára teszik, a baba pedig képes arra, hogy megtalálja az anya mellét, és így megtörténjen az első szoptatás.

Az anyatejes táplálásról gyakran esik szó, illetve arról is, hogy egy nyilvános helyen történt szoptatás mennyire elfogadott a társadalom részéről.

– A szoptatás természetes dolog. Nekünk, védőnőknek feladatunk az anyákat ebben segíteni, hogy legyen kinek feltenni kérdéseiket – fogalmazott Mikóné Kiss Éva. – Fontos, hogy ne legyenek az anyák kirekesztve például egy játszótérről, vagy étteremből, ne nézzenek rájuk furcsán, mert ott szoptatják meg gyermeküket. Hiszen ha a baba éhes, meg kell etetni. Közösen kell ezért tennünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában