A Balatoni Múzeum is részt vesz a projektben

2018.09.26. 16:27

A múzeumok kiegészíthetik, erősíthetik az iskolai oktatást

Az élethosszig tartó tanulás elősegítése, az iskolai lemorzsolódás csökkentése, oktatási intézmények és múzeumok kapcsolatának szorosabbá fűzése a célja annak a programnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum több intézménnyel összefogva valósít meg. A munkában részt vesz a keszthelyi Balatoni Múzeum is, ahol szerdán pedagógusoknak mutatták be a projektet.

Keszey Ágnes

A szakmai nap két előadója Németh Péter múzeumi koordinátor és Bojcsuk Anna koordinátorhálózati referens a Balatoni Múzeumban

Múzeumok a pedagógusokért – e címet viseli az SZNM Oktatási és Módszertani Központ országos programja, melyben az óvodapedagógusoktól kezdve a felsőoktatásban dolgozó oktatókig minden szakembert megcéloznak.

- A cél az, hogy megismertessük, hogy mit tudnak meríteni a pedagógusok a múzeumokból. Ebben a projektben akkreditált képzéseket is szerveznek számukra, ezekkel pontokat gyűjthetnek. A projektben kifejlesztettek egy nagyon érdekes és hasznos adatbázist, amely a múzeumi a'la cart nevet viseli: egy internetes felületen tudnak a pedagógusok tájékozódni az ország több száz múzeumi programja, kiállítása között -ismertette a program főbb elemeit Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese, megyei múzeumi koordinátor. Az adatbázist nem csak a pedagógusok, hanem minden érdeklődő szabadon böngészheti, s tervezheti segítségével szabadideje hasznos eltöltését. A szerdai szakmai rendezvényen résztvevők ehhez is további segítséget kaptak, hiszen bemutatták az Múzeumok Őszi fesztiválja programjait is.

A szakmai nap két előadója Németh Péter múzeumi koordinátor és Bojcsuk Anna koordinátorhálózati referens a Balatoni Múzeumban

- Ebben lesznek családi napok is és megrendezzük a Mesterségek napját is, valamint a Keszthely rejtett értékeit felfedező programot. Október 13-án egy régészeti kiállítás nyílik Körároktól a kőfalakig címmel. November 8-án Keszthely egyik híres költője a: Lángi Péter lesz a vendégünk, vele beszélget Németh István irodalomtörténész. Az évet a karácsonyi családi napunkkal zárjuk – sorolta Németh Péter. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy e programok is kiegészíthetik az oktatási intézmények tanóráit, azaz a többfajta múzeumpedagógiai foglalkozás mellett ezek is nyújthatnak érdekességeket és hasznos információkat pedagógusoknak és diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában