Melyek a legszebbek?

2019.08.16. 07:00

A megye hét csodája: bemutatjuk a csácsi arborétumot és a cserszegtomaji kútbarlangot

Olvasóink Zala megye legszebb hét természeti csodájára szavazhatnak augusztus 8. és 30. között. A beküldött jelölések alapján tíz napon át mutatjuk be a természeti kincseket, mindennap kettőt.

ZH

Csácsi arborétum – Zalaegerszeg Fotó: Pezzetta Umberto

Arra biztatjuk tehát a kedves olvasót, hogy szavazzon a 20 tagú mezőny jelöltjeire, ezáltal segítsen megtalálni a megye 7 csodáját!

Szavazataikat az olvasók a zaol.hu/a-megye-7-csodaja internetes oldalon, valamint a nyomtatott Zalai Hírlapban megjelenő szavazólapon is elküldhetik számunkra.

A szavazatok beküldési határideje 2019. augusztus 30.

A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

A Zalai Hírlapból kivágott szelvény beküldői között kisorsolunk 1 db 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az online szavazók között pedig a játékban részt vevő 13 megyében összesítve kisorsolunk 1 db 200 000 Ft értékű ­Neckermann utazási utalványt. Részletek és játékszabályzat a zaol.hu oldalon.

Csácsi arborétum – Zalaegerszeg Fotó: Pezzetta Umberto
Cserszegtomaji kútbarlang – Cserszegtomaj Fotó: Takács Ferdinánd

A Csácsbozsoki Arborétum Zalaegerszeg keleti határában, Csácsbozsok városrészben található 83 hektáros védett terület. A laposabb részeken mocsártölgyek, mocsárciprusok találhatók, míg a domboldalakban és tetőkön tölgyesekbe, bükkösökbe érkezünk. Az arborétumban a védett növényfajok közül megtalálható egyebek mellett a szálkás pajzsika, a szártalan kankalin, a turbánliliom, a farkasboroszlán, a ciklámen, a pirítógyökér, a kétlevelű sarkvirág, a tavaszi tőzike, továbbá számos madársisak és nőszőfű faj.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Cserszegtomaj belterületén, a temető 64 méter mély kútjából, a kút betonozott falában, a kút szájától 50 méter mélyen nyílik a cserszegtomaji kútbarlang. Felső triász fődolomit és miocén homokkő települési határán jött létre a langyos és a meleg karsztvizek hatására. Mivel majdnem vízszintes kőzetréteghatáron alakult ki, ezért vízszintesnek tekinthető a barlang, a legmagasabb és a legmélyebb pontja között 12 méter a szintkülönbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában