A gyógyító kertek és a hazai erdők állapota

2019.03.21. 07:00

A Kárpát-medence gyümölcsészeinek Reziben tartott találkozójáról

Az elmúlt hétvégén a zalai falu volt a helyszíne a gyümölcsészek tavaszi országos (sőt, Kárpát-medencei) találkozójának.

Varga Andor

A Diverzitás Alapítvány képviseletében Csapó Beatrix tartott előadást Reziben Fotó: Darázsi Zsolt

A szakma képviselői (az „ősi” növényfajták és a természetközeli gazdálkodás elkötelezett hívei) első számú, őszi randevújukat Drávafokon rendezik meg évről évre, egy ideje azonban összegyűlnek tavaszi eszmecserére is, melynek már másodszor adhatott otthont Zala megye. (Az első házigazda néhány éve a zalaegerszegi városrész, Botfa volt.)

A mostani összejövetel egyik fő témája a gyógyító kert volt.

– Ez a téma szombaton került terítékre, elsősorban előadások keretében – tudatta a találkozó egyik résztvevője, Darázsi Zsolt pókaszepetki gyümölcsész, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány önkéntese. – Hallhattunk például arról a munkáról, ami Zalaegerszegen, a pózvai kórház kertjeiben zajlik, a mentális problémákkal küzdő betegek körében. De angol példák, valamint az orosztonyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány többek közt gyerekotthonokban létesített kertjei is szóba kerültek. A lényeg pedig minden esetben ugyanaz volt: a gyógyítás, a rehabilitáció, a nevelés terén egyaránt remekül lehet használni a kerti tevékenységeket.

A Diverzitás Alapítvány képviseletében Csapó Beatrix tartott előadást Reziben Fotó: Darázsi Zsolt

A vasárnapot pedig egy ennél is nagyobb ívű kérdéskörnek, a hazai erdők állapotának szentelték.

– Egyetértettünk abban, hogy az erdőink egyre inkább elfiatalosodnak, a véghasználat időpontja ugyanis anyagi megfontolások miatt egyre korábbra kerül – folytatta Darázsi Zsolt. – A térségünket is sújtó aszály kezelésében sem használják jól az erdőket, mert még mindig ott tartunk, hogy az érkező csapadékot gyorsan le akarjuk vezetni, ahelyett, hogy a nedvesség megtartásán fáradoznánk. Ebben pedig nagy hasznunkra lehetnének a kiterjedt erdők. A harmadik problémakör pedig a rengeteg vad, mely túlszaporulat ellen lehetne tenni, ám a vadásztársaságok anyagi érdeke ennek épp az ellenkezőjét diktálja.

A gyümölcsészek azon túl, hogy felhívják a figyelmet a gondokra, nem tehetnek a dolgok megváltoztatásáért túl sokat, ám ettől függetlenül nem csüggednek.

– Saját tagtársaink között is vannak, akik 10-20 éves, sikeres kísérleteket folytatnak erdőgazdálkodás terén, ezeket a jó példákat szeretnénk minél szélesebb körben megmutatni – árulta el Darázsi Zsolt.

A Kárpát-medencei gyümölcsész találkozó az elmaradhatatlan oltónappal ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában