Főzőverseny, kulturális műsor

2018.10.02. 07:00

A halpaprikás volt a nyerő étel Szentgyörgyvölgyön

Szombaton többek közt főzőverseny, vasárnap kulturális bemutató szerepelt az idei Szentgyörgyvölgyi Napok programjában.

Gyuricza Ferenc

Balról a második a kiskereki főszakács, Szabó Zoltán, körülötte a zsűri: Szabó Zsolt, Láng András, Takács Balázs, Láng Judit Fotó: Gyuricza Ferenc

A Szentgyörgyvölgy Napokra, az őrségi község legjelentősebb ünnepére meghívták az erdélyi testvértelepülést, Kiskerekit is. A vendégek kitettek magukért, a főzőverseny egyik kategóriájában övék lett az első díj, a kapros-csülkös korhely levest készítő Elszármazottak, valamint a káposztás csülkös babbal nevező Feltörekvők csapata előtt. – Hagyományos otthoni ételt, érmelléki halpaprikást készítettünk, aminek összetevőit úgy hoztuk magunkkal – mondta Szabó Zoltán, a csapat főszakácsa.

Balról a második a kiskereki főszakács, Szabó Zoltán, körülötte a
zsűri: Szabó Zsolt, Láng András, Takács Balázs, Láng Judit Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az elkészítése viszonylag egyszerű: fogunk egy halat, általában harcsát, amit sós, borsos, pirospaprikás lében bepácolunk. A főzést disznózsír megolvasztásával kezdjük, majd ebbe gyufaszál vékonyságára szelt füstölt szalonnát teszünk, hogy megadjuk az ízalapot. Amikor a szalonna megpirul, zöld, piros és sárgapaprikát, törtpaprikát, zúzott fokhagymát és egy kevés paradicsomlevet teszünk hozzá. Miután kifőtt, paradicsomlével felöntjük, s ebbe tesszük a halszeleteket. Ha mindent jól megy, maga a főzés egy óra alatt megvan. A versenynek volt egy gulyásfőző része is, ezt a Toptherm elnevezésű csapat nyerte, míg a sütemények közül a Muravidékről, Pártosfalvárólérkezett Vugrinecz Zsuzsanna gibanicája, azaz édes kelt tésztája nyerte el a zsűri tetszését.

– Az idei versenyre 24 csapat nevezett, ebből 16 készített gulyást – mondta Tóth Eszter Judit, a rendezvények szervezője. – Nagy örömmel láttuk, hogy a Muravidékről is több csapat érkezett, a kiskerekiek részvétele pedig külön színfoltot adott a versenynek. Süteményekkel heten neveztek, ez szintén lehetőséget adott arra, hogy a zsűri változatos édességeket tudjon kóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában