Helyi forradalmár

2018.11.08. 07:00

A forradalom utolsó élő tanúját köszöntötték Zalalövőn

Az 1956-os helyi események utolsó élő tanúját, a forradalmár Németh Dezső Istvánt köszöntötték 90. születésnapja alkalmából a minap a zalai kisvárosban.

Gyuricza Ferenc

Németh Dezső István feleségével és lányával Fotó: Hozbor László

Pintér Antal polgármester és Vigh-Tardi Valéria jegyző otthonában kereste fel az ünnepeltet, s a helyi önkormányzat ajándéka mellett az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet is átnyújtották. Pintér Antal elmondta, régi hagyomány a városban, hogy a 90., 95. vagy a 100. születésnapjukat betöltő helyi polgárokat személyesen is felköszöntik.

Németh Dezső István feleségével és lányával Fotó: Hozbor László

Németh Dezső István 90. születésnapja szinte egybeesett az 1956-os események évfordulójával, így kettős apropója is volt látogatásuknak. A beszélgetés során közösen próbálták felidézni a 62 évvel ezelőtti helyi történéseket, melyek miatt a forradalom leverését követően Németh Dezső István is megtorlások áldozata lett, a kommunista hatalom szabadságvesztésre, házi őrizetre ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában