Kosárlabda

2012.04.25. 10:02

ZTE KK: 33 év után búcsú az élvonaltól

Jászberény – Az utolsó esélyt próbálta megragadni kedden este a Zalakerámia-ZTE KK NB I-es férfi kosárlabdacsapata arra, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát. Jászberényben, az osztályozó harmadik összecsapásán nem sikerült a bravúr, a ZTE KK kikapott, és 33 év után búcsúzik az élvonaltól.

Kerkai Attila

Jászberény–Zalakerámia- ZTE KK 92-71 (29-19, 25-15, 19-20, 19-17 )
Jászberény, 700 néző. Jv.: Földházi, Papp, Bognár.

Jászberény: Medve (10), Hodges (17/12), Austin (15/9), Horti (2), Dramicanin (31). Csere: Szögi (5), Fülöp (-), Helmeczi (3), Borszéki (3/3), Antal Sz. (4), Wehner (2). Edző: Horváth Balázs.

ZTE KK: Kelley (15), Gáspár (8/6), Whitworth (11/9), Tóth G. (10/3), Henderson (11/3). Csere: Kinter (2), Baki (3/3), Vertetics (6/6), Bödör (2), Kertész (3/3), Kerkai (-), Gáll (-). Edző: Heinrich Róbert.

Kipontozódott: Medve a 38.,illetve Henderson a 32., Tóth G. a 36. percben.


„Elölről kezdünk mindent” – hangzott Heinrich Róbertnek, a ZTE KK vezetőedzőjének tömör helyzetértékelése a bent maradásról döntő párharc múlt szerdai, hazai környezetben elveszített második találkozója után. Viszont kedden mégsem elölről kezdte a két csapat a párharcot, hanem utoljára feszült egymásnak. A tét pedig nem volt más: aki nyer, az élvonal tagja marad, aki veszít búcsúzik.

Ezúttal valamivel kevesebb zalai szurkoló kísérte el kedvenceit, mint az első, egerszegi győzelmet hozó mérkőzésre, azonban a biztatás ugyanolyan lelkes volt. A hazaiak ennek ellenére 5-0-ás rohammal kezdtek, amit elsősorban agresszív védekezésüknek köszönhettek. A ZTE KK csak nehezen tudott kibontakozni, támadásai nem bizonyultak gördülékenynek, de harcolt és két jó triplával fordított (12- 13). Ellenben még több vállalkozó kedv kellett volna a vendégek részéről, mert e téren kissé visszafogottnak tűntek a zalaiak, és ennek nyomán hamarosan visszaállt a hazai előny (20-15). Ahhoz pedig túl sokat hibázott a ZTE, hogy ismét felzárkózzon, így ellépett a JKSE. Aztán rövid időre megállt a játék, ugyanis az egerszegi szurkolókat nem tudták a rendezők megfelelően elkülöníteni a hazaiaktól, ám ezért legkevésbé a vendégek voltak hibáztathatók. A pályán a közjáték után sem sokat változott a helyzet: amikor nem Hodges, akkor Austin talált be a hazaiak közül távolról (az első félidőben 12 kísérletből 8 hazai tripla esett, s ezek közül 7 az említett két légiós nevéhez fűződött), így pedig esélye sem volt a ZTE KK-nak a felzárkózásra. A zalaiak küzdöttek, ám nem tudtak hatékonyan támadni, s ezzel igen nehéz helyzetbe hozták magukat. A nagyszünetig 20 pontra nőtt a házigazda előnye, s az egerszegiek előtt ott tornyosult a kérdés: vajon van-e még innen visszaút.


A választ a második félidő adta meg végleg, melyben a pozitív végkifejletre nem sok esély mutatkozott. A Jászberény ugyanis ekkor már felszabadultan, teher nélkül játszhatott, és rövid idő alatt szinte szétzilálta a zalai csapatot (67-42). Ekkor eldőlt már minden, Dramicanint nem tudták tartani az egerszegiek, de igazából már mást sem a hazaiaktól. Harcolt, küzdött a ZTE KK, az utolsó negyed elején 20 ponton belülre zárkózott (73-56), ám a végén már a cserék is pályára léptek, hiszen eldőlt minden.

Harminchárom évig volt tehát egy huzamban a ZTE kosárlabdacsapata a honi élvonalban, amelynek viszont most búcsút intett. „Mentőövként” rebesgetik, hogy ha a másodosztály bajnoka esetleg nem vállalná az élvonalbeli tagságot, akkor a ZTE KK maradhatna az élvonalban, ám egyelőre szorítkozzunk csak a tényekre: a Zalakerámia-ZTE KK kedden kiesett.

A találkozó végén sikerült beszélnünk Gyutai Csabával, Zalaegerszeg polgármesterével, aki a következőket mondta: „Szomorú vagyok, el vagyok keseredve. Az igazi szurkoló kitart a csapat mellett és a főtulajdonosnak is ez a feladata. Szerdán sajtótájékoztatót tartunk, meg kell tartani a csapat értékeit. Ha a másodosztályban, akkor ott is kitartunk a ZTE mellett, és ugyanazt a támogatást megadjuk a klubnak, mint eddig.”  


ÍGY LÁTTÁK AZ EDZŐK
Horváth Balázs: „Számunkra ez a nap olyan, mintha bajnoki döntőt nyertünk volna. Végig koncentráltunk és kivívtuk azt, amiért ebben az évben annyit dolgoztunk. Mindentől függetlenül gratulálok a ZTE-nek is, mert derekasan küzdött.
Heinrich Róbert: „Ezt a mérkőzést nem itt, hanem Zalaegerszegen vesztettük el...”


Kapcsolódó cikkünk: 
ZTE FC - Búcsú az élvonaltól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!