Kosárlabda

2010.03.16. 07:29

Az alapszakasz "kipipálva"

Mindenki elkezdhet visszafele számolni: a Zalakerámia-ZTE KK élvonalbeli férfi együttese már csak négy győzelemre van attól, hogy hibátlanul, azaz veretlenül végezzen az alapszakaszban az élen. Merthogy első lesz a zalai együttes, hiszen szombaton a 22. sikerét is elkönyvelte és már behozhatatlan az előnye.

Kerkai Attila

 

Zalaegerszeg, 2100 néző. Jv.: Hartyáni, Pálla, Tóth K. NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés.

ZTE KK: Hinnant (23/3), Watson (22/6), Kámán (8/6), K. Wilson (8/3), Trepák (2). Csere: Tóth (7), Gáspár (5/3), Simon (2), Timberlake (2). Edző: Völgyi Péter.

Kecskemét: Ross (19/9), Wittman (7/3), Dénes (2), Johnson (6), Bencze (4). Csere: Csorvási (10), Williams (11/3), Tóth (3/3), Marciulionis (3). Edző: Sztojan Ivkovics.

A szombat esti egerszegi találkozó előmérkőzésének is beillett a Szolnok fehérvári vendégszereplése. Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, amikor azt állítjuk: nagyjából fél hat környékén a ZTE KK híveinek döntő többsége már tudta, hogy az Albacomp 96-63-ra legyőzte a Szolnokot, ez pedig annyit jelentett: a Zalakerámia-ZTE KK csapata már úgy léphetett pályára a Kecskemét ellen, hogy megszerezte az alapszakasz-győzelmet.

De nézzük az egerszegi előadás krónikáját, kezdve nagyjából fél hat körül, amikor is a csarnokba érkező Trepák Zoltánnal futottunk össze. Persze mi más, mint az Albacomp-Szolnok találkozó adta az apropóját a beszélgetés kezdetének...

- Mi úgy akartuk ma megnyerni az alapszakaszt, hogy legyőzzük a Kecskemétet - szögezte le gyorsan az egerszegiek centere. - Ez a célunk most sem változott, hogy már tudjuk: sem a Szolnok, sem pedig más már nem érhet utol bennünket. Mindig van egy újabb cél, például most lehetne az: zárjuk le veretlenül ezt a szakaszt, ami persze nem lesz könnyű. De nem is akarunk számolgatni, a legfőbb vágyunk ugyanis az: a nyári pihenőt éremmel a nyakunkban szeretnénk kezdeni...

Diplomatikus megfogalmazás, azonban mindenki érti... Aztán Louis Hinnant is befut, de mintha valami nem stimmelne... A minden rendben? szokásos kérdésre igenlő a válasz, ám mégsem volt minden rendben. Később ugyanis kiderült, Hinnant családjában történt egy haláleset, melyről közvetlenül a mérkőzés előtt értesült...

A találkozón aztán igencsak nyugtalanítóan kezdett a Kecskemét, hiszen a nyolc közé igyekvő Ivkovics-legénység nagyon motiváltnak tűnt (8. p.. 15-15). A lepattanócsatát ekkor megnyerték, aztán a második negyedben már látszott, hogy Calvin Watson remek napot fogott ki. Elképesztő passzokat osztott ki, és jólt jött az a tripla is (25-20), viszont az áttörést Kyle Wilson sorozata hozta meg. A dallasi fiú hat pontot szerzett sorozatban, ezzel 31-20-ra ellépett a ZTE KK, s innentől már csak a szünetig tudott tízen belül kerülni a Kecskemét (43-34).

A fordulást követően ugyanis Kámán Tamás triplája után már 59-44 a hazaiaknak, Louis Hinnant pedig Watson mellett óriásit játszott, s nem vitás: az irányító ebben a lelkiállapotában sportemberi nagyságáról is bizonyságot adott. Hinnant és Watson szép csendben húsz pont körül járt már ekkor, az egerszegi csapat pedig haladt a 22. sikere felé. Hazai oldalon Tóth Ádám is határozott teljesítményt nyújt és örömteli Gáspár, valamint Simon villanása. Ők is szereztek egy-egy látványos kosarat, jelezve: van még tartalék a ZTE csapatában bőven. A Kecskemét egy utolsó rohamot még indított (69-59), ám az egerszegi a jobb csapat és az alapszakasz-első is, amely címhez csakis egy tekintélyt parancsoló siker dukál, méghozzá a 22. a sorban. A meccs egyik hőse, Calvin Watson mintha csak megrendezte volna, 22 pontot rámolt be, s persze fülig ért a szája, amikor az öltözőfolyosón gratuláltunk neki a kiváló teljesítményéhez. Annyit azért megjegyzett: a kezdés kicsit nehezebb volt, de amikor elkapták a ritmust, minden megváltozott.

A ZTE KK öt tagja pedig nem sokat pihent, hiszen vasárnap már a fővárosban rendezett All Star Gálán volt jelenésük. A magyar válogatott - soraiban Kámán Tamással, Trepák Zoltánnal és az újonc Tóth Ádámmal - 126-116-ra kikapott a Völgyi Péter és Patonay Imre irányította légiósválogatottól. A külföldiek együttesében Louis Hinnant és Calvin Watson is helyet kapott, utóbbi újra parádézott. Watson megnyerte a zsákolóversenyt és a gála legértékesebb (MVP) játékosa díjat is megkapta. Mi előző nap már itthon is láttuk: elképesztő formában van...

A forduló további eredményei: Albacomp-Szolnok 96-63, Dombóvár-Paks 72-94, Falco-Sopron 81-69, Salgótarján-Nyíregyháza 89-78.

 EGY ÉVE VERETLENÜL

Völgyi Péter: Éppen egy esztendeje, hogy nem veszítettünk mérkőzést az alapszakaszban,  a  mostani elsőségünk tehát megérdemelt. A mai egy küzdelmes mérkőzés volt, ami azt is megmutatta, hogy mennyire nehéz dolgunk lesz a későbbiekben, hiszen a rájátszásban akár még mostani ellenfelükkel is összekerülhetünk."
Sztojan Ivkovics: "Gratulálok a ZTE-nek, rászolgált a sikerre. A kiváló egerszegiek ellen nem lehet annyi büntetőt kihagyni, mint tettük mi."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!