Keszthely

2016.09.18. 20:35

Sztorikat is örökül hagytak - Múltbéli kulisszatitkokra derült fény a programsorozaton

A Fő téri templom több száz éves, egyedülálló gótikus freskóciklusát anno villanyszerelés közben fedezték fel.

Szabó Zsófia

Ehhez hasonló különleges sztorikat hallhattak mindazok, akik a hétvégén ellátogattak a Keszthelyen is megrendezett Kulturális Örökség napi programokra. A Balatonparti városban - ahogy több zalai településen - építészeti örökségek kapui nyíltak meg a nyilvánosság előtt, másként, mint a hétköznapokban.

- Ha például hívőként keresünk fel egy templomot, nem a művészettörténeti hátterét nézzük - jegyezte meg Varga Gábor tanár, aki Keszthely egyik legrégibb épületében, a Magyarok Nagyasszonya Templomban és a premontrei kolostorban kalauzolta az érdeklődőket. Ennek során fedte fel többek közt azt is, hogy a hetvenes években, amikor elektromos árammal látták el az épületet, a szerelők a fehérre meszelt falak alatt egyedülálló szakrális freskóciklust találtak. Évekig tartott míg szakemberek restaurálták a kinyilatkoztatás üdvtörténetének képi dokumentációját.

Keszthely egyik legrégebbi épületében, a Fő téri Magyarok Nagyasszonya templomban Varga Gábor, a Vajda-gimnázium tanára mesélt érdekességeket a látogatóknak Fotó: Szakony Attila

A Fő téri épületen kívül szombaton - többek közt - az evangélikus és a református templom, a Georgikon egyetem belvárosi egysége és a társasági élet korábbi központja, az Amazon szálló várta a nagyközönséget.

Vasárnap pedig Bartók Béla zeneszerző keszthelyi kötődése került a középpontba. egy kamaratárlat jóvoltából, ami a Szendrey-emlékszobában nyílt.

- A világhírű zeneszerző 1906-ban járt Keszthelyen - említette dr. Cséby Géza irodalomtörténész. - Háromnapos gyűjtőkörútja során több mint negyven népdalt jegyzett fel. A legismertebb Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok című ének.

Bartók Béla még falusi lakodalomban is járt Zalában. Ezt dr. Lukács Gábor egyetemi docens mesélte, aki több kollégájával közösen hónapokig dolgozott a másolt kottákat, fotókat, feljegyzéseket tartalmazó tablóképtárlat létrehozásán.

- Nem véletlen a tárlat helyszínválasztása - hangsúlyozta dr. Lukács Gábor. - Ugyanis Bartók egykor Szeless János uradalmi főszámvevő házában szállt meg, amelynek közelében található Petőfi Sándor szerelmének, az özvegyi fátylát hamar eldobó Szendrey Júliának a szülőhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!