Keszthely

2015.08.02. 13:05

Nyári munkákat elevenítettek fel az élménygazdaságban Keszthelyen

Keszthely - Nem csak bemutatták a régi mezőgazdasági munkálatokat, a látogatók maguk is kipróbálhatták ezeket.

Keszey Ágnes

Régmúlt időkbe csöppenhettek a látogatók a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely élménygazdaságában a hétvégén. Az immár tizedik géptalálkozón nem csak századelős traktorokat és mezőgazdasági gépeket ismerhettek meg az érdeklődők – és láthatták azokat működés közben –, hanem ők maguk is végezhettek olyan mezőgazdasági munkákat, melyek a paraszti világ mindennapjait jelentették.

– Az élménygazdaság szántóföldjén van gabona is, a hagyományos aratást is bemutattuk, melyet ki is próbálhattak a vendégek. Szántásbemutatót is tartottunk a Fowler-féle gőzekével, gőzgépes cséplésbemutatóra, valamint gabonaőrlésre is vártuk az érdeklődőket – mondta el dr. Szabóné Lázár Ibolya, a kiállítóhely vezetője.

 

Nem csak a majormúzeum gépeit láthatta a közönség, hiszen az ország minden tájáról érkeztek régi mezőgazdasági gépek, traktorok, melyek a városban is tettek egy kört.

A két napos program egyik érdekessége volt a pöfékelve haladó Fowler-féle kétgépes gőzeke.

– 1910-ben készültek ezek a gépek, melyek párban szántanak. Mindkettő egyforma, annyi különbség van, hogy egyiknek a csörlője jobbra, a másiknak balra forog. Úgy szántottak, hogy az egyik a föld egyik végén, a másik a másik végén állt, és egy ekekocsit húztak drótkötéllel. Ez a gép 25 tonnás, ha rámenne a földre, ott elég nagy bajok lennének: nem csak a súlya miatt, hanem magában tehetetlen, kell hozzá a párja is – mesélte Nyárády Zoltán gőzgépész, aki még néhány műszaki adatot is sorolt.

– Ennek a monstrumnak kazánjában háromezer liter víz van, ezt fűtjük – ebből lesz a gőz, ami hajtja A szántáshoz 7- 7,5 baros gőznyomás kell. Ahhoz, hogy itt az udvaron mozogjunk, hogy bemutassuk a közönségnek, elég a 3-3,5 bar is – szemléltette a szakember, hogy a gépnek is nehéz munka a földeken dolgozni.

Így vélte az egyik látogató is, a szombaton éppen 20 éves születésnapját ünneplő, az aratást kipróbáló Kovács Bálint.

– Nehéz, összetett munka: egyszerre szellemi és testi megterhelés. Figyelni kell, merre halad az ember, hogy fogja a kaszát, és hogy ne vágja el a lábát. A parasztember erős, okos és kitartó volt – mondta a miskolci fiatalember, miután végzett néhány sor learatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!