Keszthely

2015.03.09. 18:35

Felújítják a keszthelyi kikötőt

Keszthely - Miután átvette az üzemeltetést, felújítási munkálatokat kezdett a vitorláskikötőben a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.: készülnek a szezonra.

Keszey Ágnes

Idén már a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. üzemelteti a vitorláskikötőt, erről többször adtunk hírt. Az előzmények sokak által ismertek: az önkormányzat értékesítette a vitorláskikötő üzemeltetésére létrehozott, saját tulajdonú cégét. A kikötő városi tulajdonban lévő területen fekszik – ezt bérli a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. A felépítményeket az új üzemeltető a Balatoni Hajózási Zrt.-től vásárolta meg, 330 millió forint értékben.

Az országos média is sokat foglalkozott a kikötővel kapcsolatos ügyekkel. Lapunk azonban megkereste a céget is, arról érdeklődve, hogy milyen terveik vannak.

– Szeretnénk visszaállítani a város rangját a hazai vitorláséletben, a végső cél egy mintaértékű kikötő kialakítása, amely méltó Keszthelyhez és komoly bázisa az utánpótlás-nevelésnek. – összegezte Péter Zsolt, a cég ügyvezetője.

Megkezdődött a keszthelyi vitorláskikötő felújítása. Nemcsak a turizmus, hanem a sportélet fellendítése is cél. Fotó: Keszey Ágnes

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. 50-60 millió forint ráfordítással készül a vitorlásidényre. Az új üzemeltető közlése szerint a kikötő a korábbi években 25-50 százalékos kihasználtsággal működött, ám ez reményeik szerint a fejlesztésekkel jelentősen növelhető, a működés rentábilissá tehető.

– Az infrastruktúra messze nem megfelelő színvonalú, fejlesztés az utóbbi tíz évben gyakorlatilag nem történt. Szükséges a meglévő épületek felújítása, új parkolók kialakítása. Hiányzik egy megfelelő színvonalú étterem és kikötőmesteri épület. Sürgető feladat a vizesblokkok rekonstrukciója, az elektromos hálózat és a kikötői közvilágítás teljes cseréje. A hajózás feltételeinek javításához tartozik az öbölbejárat megvilágításának cseréje, a pontonrendszer átalakítása, új pontonok vásárlása. Új daruzóhelyet is kialakítunk, ezzel együtt a téli hajótároló kocsik számára esztétikus, környezetbe illő elhelyezést biztosítunk. Gondoskodnunk kell a félsziget partszakaszának védelméről, a további süllyedés megakadályozásáról is, ami magában foglalja a hullámtörő gát és kőszórás felújítását, karbantartását, a partvédő kövezés hiányainak pótlását, felújítását – mutatta be az elkezdődött fejlesztéseket Péter Zsolt.

A kikötő nem csak a turizmust szolgálja. A vitorlázás meghatározó sportág a Balatonon. Az ezzel kapcsolatos tervekről is kérdeztük az ügyvezetőt.

– Célunk, hogy Keszthely visszanyerje rangját a vitorlázás területén. Jövőre szeretnénk nemzetközi versenynek otthont adni, terveink között szerepel 3-4 fordulós, jelentős, komolyabb díjazású kupasorozat szervezése. Azon leszünk, hogy a keszthelyi vitorlás sportegyesületekkel szoros együttműködést alakítsunk ki. A sikerekhez alapvető az utánpótlásnevelés: áprilistól gyermek vitorláztatást szervezünk. Szeretnénk, ha a kikötőben maradna a Balaton leggyorsabb és legismertebb hajója, a Fifty-Fifty. Arra törekszünk, hogy olimpiai szereplésre esélyes versenyzőt csábítsunk ide, aki majd a város színeiben versenyez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!