Keszthely

2014.11.20. 15:55

Életfa napok: Skorpió és Márton-napi ludak

Keszthely - Az alternatív oktatást, az intézmény szellemiségét mutatják be az Életfa napok keretében.

Keszey Ágnes

A keszthelyi intézmény Skorpió évkörhöz kapcsolódó projektje során csütörtökön a speciális oktatási módszerekkel ismerkedhettek az érdeklődők, és az iskolások hagyományokat is felidéztek. A sokak által japánként ismert Életfa Általános és Művészeti Iskola közel húsz éve működik. Japán pedagógusok segítségével jött létre, ma pedig egy alapítvány tartja fenn.

– A nevelés személyiségközpontú, célunk, hogy a tanulás örömteli tevékenység legyen – mondta Babos Lajos, az intézmény igazgatója. – Iskolánkban nagy hangsúlyt kap az ősi kultúra értékeinek megőrzése, a komplex tudás, a természetes műveltség megszerzése, a világ teljességében való gondolkodás megvalósítása. Ennek köszönhetően a gyerekek önállóak, magabiztosak, véleményüket bátran kifejezik. A művészetek fontosságát mutatja, hogy valamennyi gyerek játszik valamilyen hangszeren – mutatta be az intézményt Babos Lajos igazgató.

Szent Márton életét mutatták be az elsősök (balról): Bámer Ilona, Szekeres Csongor, Benkő Sámuel, Nyers Péter, Lukács Boglárka, valamint Dencs Annamária tanítónő. Fotó: Keszey Ágnes

Az iskolában projektoktatás is folyik, Kadlicskó Krisztián igazgatóhelyettes, tanár arról szólt, hogy a teljes világképben való gondolkodás hogyan jelenik meg a gyakorlatban. A zodiákust – az ősi állatövi csillagképet – alapul véve időről időre más és más a téma, most éppen a Skorpió évköri projekt feldolgozásából mutattak be néhány tanulási módszert.

– A gyerekek tapasztalatára alapozunk, hogy hogyan látják a körülöttük lévő világot, ehhez adunk nekik ismereteket és így fejlesztjük tudásukat. A világ sokszínűségét mutatjuk be: egy-egy időszak adja a keretet, melyhez kapcsolódva csoportosan együttműködve több területet ismerhetnek meg, nem tanórai, hanem kötetlenebb keretek között A szokásokat például dramatizálják a diákok és bemutatják társaiknak. Nálunk az is természetes, hogy a nagyobbak segítik a kicsiket, ők adják át a tudásukat az alsóbb évfolyamokba járóknak – mondta el az igazgatóhelyettes. – A zene, a csillagászat, kémiai kísérletek is helyet kaptak az Életfa napokon. A magyar kultúra és hagyományok megőrzése kiemelt célunk: az időszak jeles napjaihoz kötődve a gyerekek mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódó szokásokat is felelevenítettek. Illetve feldolgozták Szent Erzsébet és Szent Márton legendáját, valamint több népmesét. Más kultúrák megismertetését és a nyelvtanulást is fontosnak tartjuk, így angolul is oldottak meg feladatokat a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!