Keszthely

2014.07.16. 15:50

Szent Efrém, Amadinda

Keszthely - Az idei nyár egyik legszínvonalasabb komolyzenei koncertjét hallgathatta a nagyérdemű a Keszthely Fest nyitónapján a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, ahol a Szent Efrém Férfikar az Amadinda Ütőegyüttessel közösen lépett fel.

Zámbó Balázs

A két vezető elmondta: már régóta tervezték, hogy megpróbálnak közösen zenélni, így most örültek annak, hogy a meghívás miatt együtt léphettek fel Keszthelyen, ahová a Goldmark Károly Művelődési Központ meghívására érkeztek.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

A férfikar vezetőjétől, Bubnó Tamástól megtudhattuk, az együttest Szír Szent Efrémről nevezték el, akit kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek. Feljegyezték róla, énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az igaz útra . A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel.

Ugyancsak nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására. A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerte a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

Bubnó Lőrinc és édesapja, a Szent Efrém együttes vezetője, Bubnó Tamással a bevonuláskor (Fotó: a szerző)

Bár a Szent Efrém Férfikar rendszeresen fellép Európa legfontosabb zenei központjaiban és fesztiváljain, tevékenységének alapját magas színvonalú és rendkívül népszerű magyarországi koncertjei jelentik: 2011 óta rendezői az Orientale Lumen Kelet világossága hangversenysorozatnak a budapesti Szent István Bazilikában, rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett Maratonnak, a pannonhalmi Arcus Temporum Fesztiválnak és a Zempléni Fesztiválnak.

Változatos művészeti prog-rammal mutatkoznak be Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben. A kórus a Magyar Görögkatolikus Egyházzal is kapcsolatot ápol, rendszeresen közreműködik istentiszteletein, egyházzenei hangversenyein. Több kiváló magyar kortárs komponista írt műveket a férfikar számára, így Dukay Barnabás, Philipp György, Sáry László és Zombola Péter.

A Szent Efrém Férfikar rendszeresen lép fel többek közt a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Budapesti Vonósokkal. A Morva Filharmonikus Zenekar, a Barilli Nőikar, Fischer Iván, Tito Ceccherini, Király Csaba, Paolo Crivellaro, Stanislav Surin, Mandel Róbert, Kocsis Fülöp püspök, Sebestyén Márta, Szabóki Tünde, Rajk Judit, Palya Bea, Presser Gábor is a partnerek közt található.

Keszthelyen most először énekeltek, jónak találták a templom akusztikáját, értékelték a helyi közönség lelkesedését.

Képünkön az Amadinda ütőegyüttes a keszthelyi templom oltára előtt látható

Az Amadinda együttes 1984-ben alakult, tagjai a budapesti Zeneakadémián végezték tanulmányaikat. Rácz Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, az együttes vezetője a következőket mondta el lapunknak: az együttes a már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása mellett a kezdetektől fogva megkülönböztetett fontosságot tulajdonít annak, hogy működése inspirációt nyújtson magyar és külföldi zeneszerzőknek egyaránt. John Cage, Ligeti György, Steve Reich: a XX. századi zenetörténet e három meghatározó alakja is darabot komponált az Amadinda számára.

A 90-es évek második felében az említettek mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratban való megszólaltatása. Ezek a törekvések egyedülálló repertoárt eredményeztek, melyet az Amadinda 30 év alatt 4 kontinens 33 országában mutatott be nagy sikerrel. Az Amadinda együttes az elmúlt 30 évben aktívan együttműködött olyan világszerte ismert művészekkel mint Eötvös Péter, Paul Hillier, Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Keller András és James Wood. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!