Keszthely

2014.07.10. 14:30

A Pannon Egyetem kutatási központjának tenyészkertjében több mint 300 burgonyafajta nevelődik

Keszthely - Míg szerencsésebb honfitársainknak a nyár a feltöltődésről, közös családi programokról szól, addig a gazdász-ember most sem pihenhet, sőt!

Zámbó Balázs

A Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központjában jártunk, dr. Polgár Zsolt és Vaszily Zsolt burgonyanemesítőkkel beszélgettünk az intézet nemesítési tenyészkertjében.

Vaszily Zsolt

Dr. Polgár Zsolt

– Mi dolga van ilyenkor a burgonyanemesítőknek – kérdezem a két szakembertől?

– Aki burgonyanemesítéssel foglalkozik, annak az év minden szakára bőven jut feladat, de a nyárelő különösen mozgalmas – kapom a választ. Június hónap a burgonya fő virágzási ideje. Ekkor lehet keresztezni egymással a kiválasztott anyai és apai vonalakat. Az új fajták előállításának folyamata ezzel a lépéssel kezdődik. Ez csupán annyit jelent, hogy emberi segédlettel az anyai vonal virágjának bibéjére rá kell vinni az apa virágporát. Európában ugyanis nem élnek olyan rovarok, amelyek a burgonyát beporoznák, sőt, ezt a szél sem teszi meg helyettünk – tudom meg Vaszily Zsolttól, aki ebben az időszakban szinte „együtt él" kedvenc növényeivel. Az intézet tenyészkertjében több mint 300 burgonyafajta virágzott, közöttük minden évben 100-150 féle kombinációban kell keresztezéseket végezni. Ahhoz, hogy a keresztezés sikeres legyen, magok fejlődjenek a burgonyabogyókban a körülmények szerencsés összejátszása is szükséges. A megtermékenyüléshez a kicsit hűvösebb időjárás az ideális. – Nekünk sokkal több beporzást kell végeznünk ahhoz, mint holland, vagy német kollégáinknak, hogy elegendő mag álljon rendelkezésünkre – veszi át a szót Dr. Polgár Zsolt, aki az intézet vezetése mellett a nemesítési programot is irányítja.

Keszthelyen már több mint 50 éve folyik burgonyanemesítési program. A fő cél olyan fajták kinemesítése, amelyek rezisztenciáik révén jobban bírják a hazai klímát, ellenállnak a főbb burgonyabetegségeknek, ezért stabilabban, jobb minőségben teremnek, mint a külföldi fajták, sőt vetőgumójukat sem kell minden évben lecserélni.

A kutatók burgonyaültetvénye. Fotó: Zámbó Balázs/archív

A nemesítés folyamata meglehetősen hosszadalmas. Egy-egy fajta előállítása átlagosan 8-10 évbe kerül. A keresztezés csak az első év. Az intézetben évente 20-50.000 magot állítanak elő. A következő évben belőlük felnevelt növények mindegyike potenciálisan egy-egy új fajtát jelenthet. A tíz év ahhoz kell, hogy ebből a sok „gyerekből" kiválasszák azt az egy-kettőt, ami valamely tulajdonságában felülmúlja mind a szüleit, mind a kontrollként vizsgált népszerű fajtákat. Ez nem könnyű, hiszen nem nehéz belátni, hogy a válogatás, minősítés szigorú, de szükségszerűen intenzív folyamatában nagy a veszélye annak, hogy a „fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is". A szelekciós munkában a nemesítők a fajtajelöltek minden mérhető tulajdonságát vizsgálják és évről-évre szűkítik a kört. Ehhez a modern biotechnológia olyan legújabb vívmányait is felhasználják, mint az egyes tulajdonságokhoz kapcsolt DNS markerek alkalmazása. A szelekciós munka egész éven át folyik a tenyészkertben, majd a betakarítás után a minőségi laboratóriumokban. A következő generációba mindig csak a legjobb vonalakat viszik tovább.

A keszthelyi szakemberek eredményei egyre elismertebbek itthon és külföldön is. Köszönhetően az olyan páratlanul gyors sikert elért új fajtáknak, mint a Balatoni rózsa, a Katica és a Démon, vagy a régebbi nemesítésű, de szintén nagyon közkedvelt Hópehely.

Közben beborult felettünk az ég, felcsillant a nemesítők szeme. Hátha jönne egy kis eső is a meleg mellé! Hadd fogjon a virágpor, had fejlődjenek a növények! Búcsúzóul sikeres nyarat kívántunk egymásnak, s csak annyit jegyeztem meg magamban, mennyire örülnünk kell, hogy ennyire elkötelezett emberek dolgoznak azon, hogy „második kenyerünk" minél kiválóbb minőségben kerülhessen az asztalunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!