Keszthely

2014.03.11. 10:10

Játékos fejlesztéssel a logopédia napján

Keszthely - Logopédiai nyílt napot szervezett hét végén a Szemfüles Egyesület a Gyermekekért a Logopédia Európai Napja alkalmából.

Zámbó Balázs

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága 2004-ben nyilvánította március 6-át a logopédia európai napjának azzal a céllal, hogy népszerűsítse a logopédiai tevékenységet. Ez a nap alkalmat teremt arra, hogy egész Európában ráirányítsa a figyelmet a logopédiai tevékenység fontosságára. Mindennek jegyében a 2014-es év kiemelt logopédiai témája: a többnyelvűség. „Ahány nyelv, annyi kultúra, de a kommunikáció egy!" A Keszthelyen működő Szemfüles Egyesület a Gyermekekért közhasznú szervezet célja a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral küzdő gyermekek és felnőttek fejlődésének, fejlesztésének elősegítése, társadalmi integrációjuk támogatása. Az egyesületnél a különböző végzettségű szakemberek (logopédusok, gyógypedagógusok, Dévény szakgyógytornász, gyermekrehabilitációs szakgyógytornász, konduktor, mozgásterapeuta, gyermekpszichológus, fejlesztő pedagógus, nyelvtanárok) által biztosított terápiák a gyermekek és felnőttek komplex fejlesztését célozzák meg.

A gyermekek játékos formában gyakorolták a helyes beszédet. Fotó: Zámbó Balázs

A március 8-án megrendezett nyílt napon közel harminc család vett részt, akiknek lehetőségük nyílt az egyesület munkájának megismerésére, a szakemberekkel való konzultációra, illetve ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálatok igénybe vételére. Vaszily-Hegedüs Andrea, klinikai logopédus, egyetemi oktató, az egyesület elnöke elmondta, a nyílt nap nagyszámú látogatottsága is tükrözi, hogy a szülők az állam által biztosított ellátás mellett, azt kiegészítve, keresik a gyermekek fejlődését elősegítő további terápiás lehetőségeket, ez alátámasztja a civil szervezetek szerepét mind az oktatás, mind az egészségügy területén. Az egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a logopédusok feladata a beszéd- és kommunikáció zavarral küzdő gyermekek és felnőttek fejlesztése. Tevékenységük kiterjed a beszédfejlődési késés, az artikulációs problémák, a különböző ritmuszavarok, a fogazati eltérésből adódó kóros nyelés és beszédhibák, az orrhangzós beszéd, a stroke utáni beszédzavar, valamint az olvasás, az írás és a számolás zavarainak terápiájára. A logopédia európai napjának célja a tájékoztatás, az ismeretátadás, a figyelem felhívása a beszéd és a kommunikáció fontosságára.

A gyermekeket a többnyelvűség jegyében német és angol nyelvű játékos foglalkozásokkal és képességfejlesztő játszóházzal is várták a nagy sikerű nyílt napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!