Keszthely

2013.11.13. 16:00

Az Amazon és a park is

Keszthely – A Festetics kastély a város és a régió legjelentősebb turisztikai célpontja, így a fejlesztések elengedhetetlenek – fogalmazott elöljáróban Pálinkás Róbert.

Sámel József

A Helikon kastélymúzeum igazgatója hangsúlyozta: az elmúlt két esztendőben jelentős, összesen 2,3 milliárd forint értékben nyertek pályázatokat, melyek látványos változást jelentenek majd a létesítmény életében, működésében. A legnagyobb volumenű beruházás kétségtelenül a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – a keszthelyi Festetics kastély évszázada" elnevezésű, 1,8 milliárdos beruházás, melynek keretében megújul és funkciót kap az egykori Amazon Szálló épülete. De sikerült elnyerniük a napokban a kastélypark rekonstrukcióra beadott pályázatot is, melynek révén negyedmilliárd forintot fordíthatnak a terület rendezésére, szépítésére.

– A város központi helyén álló, régóta romos, sokak által kifogásolt, kritizált állapotú patinás épület műemlék jellege és régészeti feltárása miatt módosítani kellett a terveket, ezért történt egy kis csúszás az indulásban. De az engedélyeket hamarosan megkapjuk, s indulhat a közbeszerzés – tette hozzá Pálinkás Róbert. – Várhatóan jövő év márciusában kezdődhet a munka, 2015 tavaszán pedig átadhatjuk az Amazon szállót. Az épület megtelik élettel, abban ugyanis állandó kiállítás nyílik, Főúri utazások 1880-1930 címmel, s egyben veteránautó látogatóközpontként is funkcionál majd a ház.

A beruházás érinti a Pálmaházat is, az épületben növény- és lepkeházat alakítanak ki. Az igazgatói irodát és titkárságot a kastély központi helyéről az északi szárnyba költöztetik. A felszabaduló helyiségekben a Festetics család ruháit állítják ki, melyek beszerzése folyamatos. A Helikon kastélymúzeum megtekintését, megismerését interaktív eszközök, lehetőségek is segítik majd.

A beruházás érinti a Pálmaházat is, képünkön vezetője, Schall Attila és munkatársa, Füschl Gábor. Növény- és lepkeház is lesz. Fotó: Sámel József

– Úgy gondolom, a Festetics-örökség őrzése, bemutatása tekintetében nagy előrelépést jelent majd a beruházás. Ahogy eddig is történt, tovább nő a látogatók száma – összegzett az igazgató, aki örömmel jelentette be, hogy sikeresen zárult a kastélypark rekonstrukció második üteme. A „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" című pályázat előkészítésére 12,7 millió forint támogatást kaptak, a munkálatokra pedig 250 millió forintot nyertek el.

– Az összeg a veszélyeztetett vagy a már teljesen eltűnt kertépítészeti elemek helyreállítását teszi lehetővé a kastélyparkban, mintegy nyolc hektáros területen. Ezek közül kiemelkedik a parter, a hercegnői kamarakert, valamint a tó és a híd minden részletében pontos rekonstrukciója. A beruházás keretében több száz idős fa ápolása és újak ültetése, cserjék, rózsák, talajtakaró és évelők telepítése, a tó helyreállítása, szórt burkolat építése és gyepesítés valósul meg. Emellett a hercegnői kamarakert több mint nyolcszáz, a parter és a díszudvar zöldfelületei pedig csaknem ötezer négyzetméteren újulhat meg a rekonstrukció révén. A parkra nagyon ráfér a felújítás, a beruházás kiegészítője lesz a nagy pályázatnak. Látványos változások történnek, melyek vonzóak lesznek a látogatók számára. A pályázattal kapcsolatos szerződést hamarosan aláírjuk, a munka jövő tavasszal indulhat, az avatásra 2015-ben kerülhet sor.

Pálinkás Róberttől az egykori laktanyaterület jövőjéről is érdeklődtünk. Mint mondta, terveik vannak a hasznosításával kapcsolatosan, ám pályázatra várnak. Úgy látja, addig is lépésenként lehet haladni a rendezés érdekében.

– Jelentős nagyságú területről van szó, melynek rehabilitációs dokumentumai elkészültek, s mielőbb jó lenne hasznosítani az egykori parkrészt – fogalmazott. – Véleményem szerint szakaszonként lehet birtokba venni a területet, melyen például – szintén a Festetics-örökséget idéző – agárpályát is kialakítanánk. A teljes rendezés egyébként milliárdos nagyságrendű lenne, pályázati lehetőséget várunk.

Jelentős reményt ad, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kastélyban járva a közelmúltban bejelentette, hogy a gödöllői és az Eszterházy kastélyt követően a kormányzat a Festetics kastélyt kezeli kiemelt fejlesztési projektként. Ennek keretében az épület rekonstrukciója is megvalósulhatna, a kastélyra is ráférne ugyanis a felújítás. A régi elavult nyílászárók, zsalugáterek cserére szorulnak, de a tetőre is ráférne a „rendezés".

Két év alatt 2,3 milliárdot nyertek

A pályázati fejlesztések összegzéseként az igazgató elmondta: az elmúlt két évben nyolc benyújtott pályázatból hetet elnyert a Helikon kastélymúzeum.– Összesen 2,3 milliárd forintnyi pályázati összegről tudok beszámolni, mely véleményem szerint jelentős eredmény, nem csak a Helikon kastélymúzeum, hanem a város és a térség életében, s persze a jövőt tekintve is. A munka pedig nem áll meg, újabb és újabb elképzeléseket szeretnénk megvalósítani, készülnek a tervek, s nyújtjuk be a pályázatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!