Hírek

2017.06.29. 17:15

Zalaegerszegen és Lenti környékén is megkezdődött a viharkárok felszámolása

Nem is a csapadék, hanem a viharos, orkán erejű szél okozta a legnagyobb pusztítást a szerdai viharban, jellemezte röviden a következményeket Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

MTI

A szél a megyeszékhelyen vezetékeket tépett le és tetőket bontott meg, fákat csavart ki gyökerestül, valamint utakra, járdákra, autókra zuhantak termetes faágak. A vihar a Hevesi Sándor Színház tetejét és a Göcseji utcában egy ház tűzfalának a tetejét is megbontotta. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoztak a kárelhárításon, segítségükre Nagykanizsáról és Pacsáról is érkeztek hivatásosok. Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók is nagy szerepet vállaltak a műszaki mentésekben, Kemendollárról és Zalaszentivánról is érkezett önkéntes segítség a megyeszékhelyre. Este kilenc óráig közel százhúsz helyre vonultak ki a tűzoltók és benzinmotoros láncfűrésszel vagy kézi erővel távolították el a kidőlt fákat.

A szakemberek, a zalaegerszegi önkormányzat valamennyi cége, továbbá a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársai is azonnal megkezdték a munkát, ám az óriási vihar következményeinek felszámolása, a helyreállítás és a takarítás időbe telik, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy kellő körültekintéssel közlekedjen, parkoljon, különösen a fasorral szegélyezett járdák, utcák mentén, illetve a ligetek, parkok környezetében, továbbá azon területek közelében, ahol jelenleg is zajlik a kárelhárítás. A letört, félig leszakadt ágakat folyamatosan távolítják el és gyűjtik össze a szakemberek, ám tekintettel a város egészét érintő káreseményekre, akadhatnak területek, ahol ez még nem történt meg. Mind a gyalogosok, mind a járművel útra kelők fokozottan ügyeljenek testi épségükre, járműveik biztonságára!

Több helyütt a jégkár is jelentős

A zalaegerszegi önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy jelezze a polgármesteri hivatal műszaki osztályán, amennyiben kidőlt fát, leszakadt faágat, beszakadt útfelületet, egyéb, a heves időjárás okozta balesetveszélyes helyzetet észlel.

Hat zalai településen csaknem ezernyolcszáz háztartás maradt szerdán este áram nélkül a heves szélvihar miatt. Egyházi Nikoletta, az E.ON sajtószóvivője érdeklődésünkre csütörtök délben elmondta, hogy minden munkatársukat mozgósították a károk felszámolására. A középfeszültségű hálózaton számos helyen kellett beavatkozni villámcsapások vagy a vezetékre dőlt fák okozta károk miatt, de a fogyasztók többségét csütörtök délelőttre sikerült visszakapcsolni a szolgáltatásba. Ezt volt, ahol aggregátok üzembeállításával oldották meg. Zalaegerszeg külterületén, Magasbükkön azonban 90 fogyasztó még csütörtök délben is áram nélkül volt, emellett tucatnyi helyen kellett még az eonosoknak dolgozniuk a szolgáltatás visszaállítása érdekében.

Máhomfán ledőlt a kultúrház kéménye Fotó: Korosa Titanilla

A vihar okozta károk elhárításán dolgoztak csütörtökön Lentiben, a máhomfai városrészben is, valamint Kerkateskándon és azokon a közeli településeken, amelyeket szerdán elvert a jégeső. Máhomfán a városüzemeltető cégek dolgozóinak bevonásával eltakarították a törmeléket, a kultúrház ledőlt kéményét elbontották, a tetőt helyreállították. Nemcsak önkormányzati területen dolgoztak, hanem a lakóházaknál is: fákat vágtak ki, gallyaztak és segítettek a megrongálódott házak tetőszerkezetének javításában. A településrészen várhatóan a következő napokban már helyreáll a rend. Az önkormányzat a továbbiakban biztosítja a helyieknek a szükséges segítséget.

Hatalmas széllel, esővel és jéggel csapott le a vihar szerdán késő délután Zalaegerszegre Fotó: Pezzetta Umberto

A szomszédos Kerkateskándon hasonló a helyzet, több helyen nemcsak a cserepeket sodorta le a vihar a háztetőkről, hanem kéményeket is megbontott, így több háznál javítási munkákat végeznek. Problémát okoz még az is, hogy nemcsak az épületek sínylették meg a jégesőt, hanem jelentős pusztítást végzett a vihar a veteményesekben is.

Zalaegerszegen, az alsóerdei szabadidőközpontban egy termetes fa dőlt rá a villanyvezetékre, amely ennek következtében két villanyoszlopot is magával rántott, eltorlaszolva a bejáratot Fotó: Varga Lívia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szerdai jégeső Kerkateskánd, Lovászi és Lenti-Máhomfa környékén a szántóföldi növényekben is kárt okozott, egyes területeken százszázalékos a jégkár a repcében, szójában, kukoricában. Babosdöbrétén a kukoricaföldeken jeleztek jégkárt, a vasárnapi jégeső pedig Hagyárosbörönd, Bagod és Zalaháshágy környékén a repcében okozott 30-50 százalékos kárt - ismertette a helyzetet Süle Katalin, hozzátéve: a károk felmérése még tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!