Hírek

2017.06.02. 18:35

A fiatalok is értsék a múltat

LENDVAKECSKÉS A 469. számú határkőnél emlékeztek meg tegnap a lenti Honismereti Egyesület tagjai és vendégei a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Korosa Titanilla

- Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja, mely a 97 évvel ezelőtti trianoni békediktátumhoz, a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményéhez fűződik - mondta Horváth László, Lenti polgármestere. - A nagyhatalmak által kigondolt döntéssel Magyarország elveszítette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát, az elcsatolt területeken élő több mint hárommillió magyarral együtt. A tragédiát egy nemzetnek kell feldolgoznia, ha a nemzet tudja, mit veszített, mire kell emlékeznie, mit kell továbbadni az utókornak. Tudják-e a mai fiatalok, hogy melyek a leszakított területek vármegyéi, nagyobb városai, hegyei, várai, folyói? Megtalálják-e a Google segítsége nélkül a térképen Balassi, Arany, Ady, Hunyadi János vagy Rákóczi Ferenc szülőhelyét?

Megemlékezők a határkőnél, jobbra Horváth László Fotó: Korosa Titanilla

- Elmagyarázzuk-e nekik - folytatta Horváth László -, hogy hol élnek, milyen nyelven beszélnek a székelyek, merre keressék Kalotaszeget, a Zobor vagy a Mura vidékét?

A polgármester kiemelte: fontos a fiatalokat segíteni abban, hogy Trianon döntéseit megértsék és feldolgozzák. A rendezvény végén az egybegyűltek közösen énekelték el a székely himnuszt, majd koszorúkat és mécseseket helyeztek el a határkőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!