Hírek

2017.02.01. 19:05

Tervek a Balaton közepével

Keszthely - Verseny a Balaton közepe körül, ezt a tervet dédelgeti magában a Vértesaljai András.

Arany Gábor

Tegyük hozzá, immár hosszú évek óta.A keszthelyi kertvárosban élő férfi aktív életét földmérőként töltötte, talán innen eredeztethető az ötlet, hogy volt tanszékvezető tanárával kiszámoltatta a Balaton geometriai közepét.- Nem volt ez egyszerű feladat, hiszen rendkívül tagolt a partvonal - magyarázta kertvárosi otthonában a nyugdíjas férfi.

Térképeken is látható, dr. Csepregi Szabolcs, a székesfehérvári Alba Regia műszaki kar geodéziai tanszékének egykori vezetője Balatonudvari és Balatonszárszó közé tette a nevezetes pontot.- Ez a tó közepe, vagy mondhatom a tetejének is, hiszen gömbfelületről van szó - mutatja a térképen Vértesaljai András az egyébként Veszprém megyéhez tartozó helyet.

Vértesaljai András(balra) és Beke György a Balaton közepének kitűzésekor
Fotó: Vértesaljai András

- Szerintem megérdemelné a nagyobb figyelmet, turisztikai érdekesség lehetne, hozzá kapcsolódóan rendezvényeket szervezhetnék. Például vitorlásversenyt. Ez lehetne a Fehérszalag, amin nemcsak a profik és drága hajók indulnának, mint a Kékszalagon - mondja.

A férfi rendszeresen vízre száll, bátyja Balaton 25-ös hajójával szelik a habokat, és úgy látja, lenne érdeklődés a hobbi sportolók körében az új verseny iránt. Mint mondta, több településsel, vitorlásklubbal tárgyalta már, hogy Fehérszalag néven versenyeket rendeznének a parti községek, városok. Így egyszerre népszerűsítenék a tavat, a balatoni településeket és a vitorlázást.

A beszélgetésünkkor úgy tűnt, még nem gondolta ki a részleteket, teret hagyva a kreativitásnak. Lehetne például tóközép kerülő regatta, esetleg minden település rajt- és célhelyként szolgálna. Változatos útvonalakkal, egyetlen közös ponttal, a tóközéppel. Ily módon számtalan táv között válogathatnának az indulók, mindenki kedve, képessége szerint. Csak fantázia kérdése, miként hasznosítanák a nevezetes pontot.

Balatonudvari-Fövenyes és Balatonszárszó között mérték ki a tó középpontját

Vértesaljai András nem először akarja felhívni a figyelmet a tó közepére, amit fizikailag is kijelölt már - köszönhetően egy kemény télnek. A kitűzéshez Beke György társaságában ment be a jég hátán Balatonudvari-Fövenyesről indulva. Járt ott hajóval is, amikor 2008 júniusában a meder fenekére engedte a térképészeti kifejezéssel őrkeresztnek nevezett szerkezetét. A két egyméteres szálból készült acélkereszt nemzetiszín és a vatikáni sárga-fehér szalaggal átkötve süllyedt a négy és fél méteres mélybe.

Anno Vértesaljai András azt tervezte, hogy a középpont fölött, a víz felszínéből 10 méterre kimagasodó gúla alakú stéget állít, és arról hangszórók minden nap más-más balatoni település templomának harangszavát zengik majd. A szerkezetet tíz méter mélyen az iszap alatti kőzetbe rögzítenék. Az elképzelések szerint a déli harangszót így a tavon a középponttól akár tíz kilométeres sugarú körben is lehet hallani. Különlegességként elhelyezik rajta a Kézfogás harangjának hófehér mását. A szerkezet ellenállna az időjárási viszontagságoknak, a napsütésnek, a viharos szélnek.

A férfi tervei szerint először 2009. március 27-én hangzott volna fel a tó közepén a harangszó, emlékeztetve arra is, hogy kezdeményezése nyomán 2002. március 27-én II. János Pál pápa felszentelte a Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás által készíttetett Kézfogás nevű harangot. Az öntés költségeit közadakozásból finanszírozták, száz zarándok kísérte Rómába a harangot.

Egyelőre azonban úgy tűnik, nemcsak az őrkereszt, de Vértesaljai András elképzelése is mélybe szállt, mert a terveit eddig még nem sikerült megvalósítania. Talán most...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!