Hírek

2017.02.02. 19:55

Terjed a madárinfluenza - A H5N8 jelentős kockázatot jelent

Zalaegerszeg - Madárinfluenza támadta meg a zalai hattyúkat. Legalábbis találtak már erre utaló jeleket a szakemberek.

Arany Gábor

Az elmúlt napokban az egerszegiek kedvelt kirándulóhelyén, a Gébárti-tavon több elpusztult hattyút is találtak. Az állatok tetemét a tűzoltók távolították el és adták át további vizsgálatra az illetékes hatóságnak. Információink szerint nem sokkal korábban Keszthelyről szállítottak be vizsgálatra elhullott hattyúkat. A történtek miatt kerestük az illetékeseket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fővárosi központjából azt a választ kaptuk, hogy a Gébárti-tóról származó elhullott hattyúk vizsgálata még folyamatban van. A térségben több helyről is érkeztek vadmadár-minták, többek között Keszthelyről is.

A keszthelyi mintában kimutatták a madárinfluenza H5N8 vírusát. A laboratóriumi vizsgálat alapján H5N8-fertőzött vadmadáresetek földrajzi elhelyezkedéséről egyébként a interneten is lehet tájékozódni. Ebből látható, hogy országszerte számos helyen, egyebek mellett a Balaton több pontján és a Gyékényesi-tónál is volt fertőzés.

Kérdeztük a hatóságot arról is, hogy a fertőzések jelentenek-e bármiféle veszélyt más állatokra, illetve az emberekre, akik etették a hattyúkat? Tekintettel arra is, hogy a legyengült hattyúkat már rókák is megfogták és elfogyasztották. A válaszból kitűnt, a jelenlegi madárinfluenza járványt okozó H5N8 vírustörzzsel kapcsolatos emberi megbetegedés sem hazánkban, sem az unió más tagállamaiban nem történt. Nem fordult elő a jelenlegi vírustörzs és más egyéb állatfaj közötti fertőződés sem. Mint ahogy Európában, úgy Magyarországon is nagyszámú pozitív esetet mutattak ki vadmadarakban, és ez jelentős kockázatot jelent a baromfiállományokra. Épp ezért nagyon fontos, hogy az általános járványvédelmi szabályokat mindenkinek be kell tartania annak érdekében, hogy állattartó telepeikre ne hurcolják be a betegség vírusát.

Hattyúk a Gébárti-tavon. Ez elmúlt napokban több is elpusztult közülük, az okokat még vizsgálják Fotó: Katona Tibor

Az országos főállatorvos által elrendelt zárt tartás betartása az egész ország területén kötelező. Alapvető követelmény, amit minden állattartónak be kell tartania, hogy legyen valamennyi állattartó telepen rend és tisztaság. A szétszóródott takarmány, trágya vagy összegyűlt víz vonzó a vadon élő madarak, illetve a kártevők számára is. Fokozottan ügyelni kell arra, hogy a baromfi ne érintkezhessen vadon élő madarakkal, de egyéb háziállatokkal sem. További általános szabályokat is felsoroltak válaszukban. Gondoskodni kell rendszeresen a kártevő- és rágcsálóirtásról. Nem engedhető idegen személy, jármű, vagy bármely idegen eszköz, felszerelés a baromfiállomány közé. Ha ez elkerülhetetlen a gondozás, takarmányszállítás, új eszköz beszerzése miatt, meg kell győződni a járművek, eszközök tisztaságáról. Az állományhoz való belépés előtt kötelező a kézmosás, lehetőség szerint külön erre a célra tartott vagy egyszer használatos köpenyt, csizmát vagy lábzsákot kell alkalmazni.

Ezt mindenkitől meg kell követelni, aki az állománnyal kapcsolatba kerül. Lehetőleg ne adjunk és ne kérjünk kölcsön állattartás során használt eszközöket. Az ilyen eszközök számos fertőző betegséget terjeszthetnek. Gondoskodni kell az állatok folyamatos friss, tiszta ivóvízről. Ne használjunk itatásra felszíni vizeket, tavakat, patakokat. Kényszerhelyzetben az ilyen vizet engedélyezett módon fertőtlenítsük. Új állományt kizárólag megbízható helyről vásároljunk és ezeket az állatokat - a baromfit is - különítsük el a régebben ott lévőktől. Tartsuk szemmel az állományt és ha betegség tüneteit észleljük, azonnal értesíteni kell az állatorvost. A megszokottnál nagyobb arányú elhullás, csökkenő tojástermelés, takarmányfogyasztás, a légzőszervi tünetek több betegség korai tünetei lehetnek. Ha felmerül a fertőző betegség gyanúja, késlekedés nélkül értesíteni kell az állatorvost. Végezetül arra hívták fel a figyelmet, hogy a járvány kitörésekor az elrendelt intézkedésekhez kapcsolódó állami kártalanítás csak az állat-egészségügyi előírások maradéktalan betartása esetén adható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!