Hírek

2017.01.11. 18:10

Technikák a fagyok ellen

Zalaegerszeg - Ha hihetünk az előrerejelzéseknek, még hetekig velünk maradnak a kemény mínuszok és a napi küzdelem a hideg ellen.

Hajdu Péter

Reggeli rituálé a gépkocsi életre keltése, ilyenkor derül ki, jó ötlet volt-e várni a többéves akkumulátor cseréjével. Ha indul a motor, és nem garázsban pihent a járgány, a szélvédő takarítása következik. Aki csak kis lyukat vág a szélvédőn, és nem takarítja le teljesen az ablakot, az ön- és közveszélyes.

Az indexet, a tolatólámpát, a fényszórót és a rendszámot is le kell tisztogatni. Az autó tetejéről a havat indulás előtt távolítsuk el, mert fékezésnél a tetőről a szélvédőre zúduló hó balesetet okozhat.

Vincze Zsolt az egyik műszaki üzletben fűtő ventilátort kínál Rosta-Kámán Katalinnak

A jégoldó kötelező kellék, és legalább egy flakonnyi legyen az autón kívül is, ha befagyna az ajtó. Ne használjunk forró vizet a szélvédő tisztítására, mert attól elrepedhet. A szélvédő letakarításakor bőségesen használjuk a jégoldót, mert a jég lekaparásakor a szennyeződéseket is végighúzzuk az üvegen, ami karcolást okozhat. A belülről befagyott szélvédő arra utal, hogy az autó belsejében felgyűlt a nedvesség. Ennek okát kell megszüntetni, legtöbbször az elszakadt tömítés vagy az eldugult belső levegőszűrő a bűnös. A cipőről leolvadó latyak is okozhatja a bajt.

Lehet kapni vegyszeres páramentesítőt, ez az autóban is jó szolgálatot tesz, de legegyszerűbb a klíma állandó használata. A motor alapjáraton lassan melegszik fel, különösen a modern dízelek, ezért mihamarabb induljunk el. Üzemanyagtakaré-kos és hatásos módszer: a szélvédő megtisztítása után beindítani a motort és menet közben, mérsékelt gázadással, korán felkapcsolva, kíméletesen vezetve bemelegíteni a gépet.

Látszik a kéményeken, hogy folyamatosan működnek a kazánok

Nyáron a ventilátor, a klíma, mostanában a hősugárzó a műszaki üzletekben az egyik legkeresettebb áruféleség. Érdeklődésünkre Zalaegerszegen, a Belvárosi Műszaki Áruházban Csete Attila társtulajdonos elmondta: a téli időszakban egyébként is fogynak a kis helyet elfoglaló, elektromos fűtőeszközök.

- Most azonban érezhetően megnőtt az érdeklődés a kiegészítő fűtésre szolgáló berendezések, köztük a hősugárzók iránt. Ezekkel az eszközökkel egy átlagos méretű szobát természetesen nem lehet felfűteni, kiegészítő fűtésre alkalmasak. Például fürdőszobát, vagy más, néhány négyzetméteres kis helyiséget lehet lehet velük bemelegíteni. Télen minden évben keresik ezeket a berendezéseket, a hősugárzón kívül az elektromos konvektort, olajradiátort is, most a nagy hidegek óta azonban érezhetően megnőtt a vásárlók érdeklődése és a kereslet irántuk - mondta Csete Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!