Hírek

2017.01.26. 14:42

Emelkedett a képviselők, alpolgármesterek fizetése

Nagykanizsa – Az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén megemelték a képviselők, illetve az alpolgármesterek illetményét.

Pásztor András

Emellett a város külkapcsolati terveiről is szó esett, valamint a múzeum működése kapcsán kiderült: újabb raktárhelyiségre volna szüksége az intézménynek.

A testület csütörtökön a törvényi előírásból fakadóan megemelte az önkormányzati képviselők és külsős bizottsági tagok illetményét. Mostantól a képviselői tiszteletdíj az illetményalap – 38.600 forint – háromszorosa lesz. Ha a képviselő egy,  több bizottságnak tagja, akkor a tiszteletdíja növekszik.

A közgyűlés csütörtökön Karádi Ferenc, illetve Tóth Nándor alpolgármesteri illetményét is megemelte, ami így a polgármesteri illetmény 80 százaléka, azaz bruttó havi 797.760 forint lett, s további 119.660 forint havi költségtérítés is megilleti az alpolgármestereket.

Testvérvárosok kútja az Erzsébet téren. Az önkormányzat egyelőre nem tervezi bővíteni a listát
Fotó: Szakony Attila

A közgyűlés a város elmúlt évi külkapcsolati tevékenységét is értékelte, illetőleg tervet fogadott el az idei évre vonatkozóan. Az előterjesztésből kiderült: a múlt évben szinte valamennyi testvérvárossal sikerült ápolni a baráti kapcsolatot, számos küldöttség érkezett Kanizsára, amit alkalmasint viszonzott is az önkormányzat. Az idei esztendőre vonatkozóan  is a szokásos baráti látogatásokat vette tervbe a városvezetés. A testvérvárosi tagság bővítését az előterjesztés sem támogatta, mint fogalmaztak: a város teherbíró képessége e téren elérte a maximumot. Mindettől függetlenül Balogh László (Fidesz) képviselő ezúttal is sajnálatát fejezte ki, hogy Kanizsának nincs testvérvárosi kapcsolata felvidéki és kárpátaljai településekkel.

A képviselő-testület csütörtökön beszámolót hallgatott meg a Thúry György Múzeum tavalyi munkájáról, amit kiemelkedőnek értékelt a testület. Eme napirend kapcsán szóba került, hogy a múzeumnak sem a Fő utcai, sem a Zrínyi utcai épületében nincs már elegendő raktárhelyiség, így az elmúlt időszakban ingyenesen felajánlott néprajzi és várostörténeti tárgyakat sem tudtak befogadni, elhelyezni. A probléma kapcsán ugyanakkor Dénes Sándor polgármester közölte: az önkormányzat nagyon rövid határidőn belül megoldja a múzeum raktározási gondjait.

A közgyűlés ezt követően a Kanizsa Kulturális Központ múlt évi munkájáról is részletes beszámolót kapott, amit egyhangúlag elfogadtak, illetve köszönetet mondtak az intézmény dolgozóinak a kiemelkedő szakmai munkáért.

Az önkormányzat az óvodai jelentkezések időpontját és a körzethatárokat is meghatározta tegnap. Mint kiderült: a 2017-2018-as nevelési évben várhatóan 1250 gyermek részére kell óvodai ellátást biztosítani. Az óvodai jelentekezés pedig április 5-6-án lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!