Hírek

2016.12.12. 20:10

Egészségügyi szűrésekért - A Zala Megyei Kormányhivatal egészségnapja is a felhívást erősíti

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Kormányhivatal 3 éve munkahelyi egészségfejlesztési program keretében minden munkatárs számára biztosítja a népegészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételt.

Arany Horváth Zsuzsa

Tavaly a kezdeményezést kibővítették, a kormányhivatal felhívást intézett a munkahelyi vezetőkhöz, hogy csatlakozzanak, segítve a munkavállalók egészségének megőrzését, az egészségtudatosság fejlesztését. Mára 45 zalai munkáltató teszi lehetővé a munkavállalóknak, hogy munkaidőben mehessenek ingyenes népegészségügyi szűrésre. Tegnap erről is szó esett a kormányhivatali egészségnap sajtótájékoztatóján.

Az egészségnapon látásvizsgálatra is lehetőség nyílt: Egyed Benjámin és Balogh Zsófia Fotó: Katona Tibor

A kormányhivatalban zajló egészségnap előtt Horváthné dr. Paizs Teréz főosztályvezető, megyei tiszti főorvos, a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vezetője tartott sajtótájékoztatót az ingyenes szűrések sokéves tapasztalatairól. Az emlőrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák korai felismerése és kezelése lehetséges a szűrővizsgálatokon való megjelenéssel. A mammográfia szűrésen a népszerűsítés eredményeként az érintett - 45-65 év közti - korosztály 40 százaléka megjelenik, a korai stádiumban szintén jól gyógyítható méhnyakrák esetében a 20-70 év közöttieknek azonban már csak 18 százaléka megy el szűrésre.

Az egészségnapok éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy a megelőzés, a rendszeres kontrollvizsgálat javítja az életkilátásokat, jó egészségi állapotban jó életminőséget tudhatunk magunkénak. Az utóbbit például erősen rontja a gyengülő hallás és látás, a felbukkanó cukorbetegség. Ezek szintén felismerhetők voltak a tegnapi ingyenes vizsgálatok alkalmával, csakúgy a nem megfelelő vérnyomás. Magyarországon vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, amiket a daganatos megbetegedések követnek. A megelőzés, korai felismerés mellett szeretne a népegészségügy gárdája kampányolni, ezért december 19-én is várják a kanizsai és a zalaegerszegi kórház mammográfiai szűrésére a hölgyeket, leginkább azokat, akik még soha nem jártak arra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!