Hírek

2016.12.16. 08:10

Eddig kedvezően alakult

Körkép - Egy hónappal év vége előtt a közúti balesetek alakulása összességében kedvező képet mutat. Ez derül ki a rendőrség által gyűjtött előzetes baleseti statisztikai adatok alapján.

Zalai Hírlap

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által közzétett friss számok szerint idén november 30-ig összesen 15 181 személyi sérüléses közúti baleset történt a hazai utakon, ez 0,8 százalékkal több mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 15 059 balesetet regisztráltak).

Ha a közúti balesetek alakulását súlyosságuk szerint vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma az elmúlt tizenegy hónapban mintegy 4,5 százalékkal (529-ről 505-re), a súlyos sérüléses balesetek száma pedig 1,9 százalékkal (4539-ről 4452-re) csökkent. A könnyű sérüléses balesetek számát 2,3 százalékos növekedés jellemzi (9991-ről 10 224-re). Az összes személyi sérüléssel járó közúti baleset zömét, több mint kétharmadát a könnyű sérüléses balesetek képezték. A súlyos sérüléses baleseteknek az összes baleseten belüli aránya 29,4 százalék, míg a halálos kimenetelű balesetek részaránya 3,3 százlék.

Ebben az évben november utolsó napjáig hazánkban a személyautóvezetők 9794 balesetet okoztak
Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutatónak Európa-szerte a halálos áldozatok számának alakulása számít. Ebben a hazai adatok kedvezően alakultak, hiszen 46-tal kevesebben vesztették életüket közúti balesetben idén, mint egy évvel ezelőtt azonos időszakban. Ez 7,9 százalékos csökkenést jelez. E tekintetben az idei adat kedvezőbb, mint amennyit a hazai közúti közlekedésbiztonság eddigi legkedvezőbb évében, 2013-ban november végén regisztráltak.

A közúti közlekedési balesetek főbb okai változatlanok. Első helyen emelhető ki az abszolút és relatív gyorshajtás (az összes baleset 29 százaléka), ezt az elsőbbségi jog meg nem adása (25 százalék) és a kanyarodás szabályainak meg nem tartása (17 százalék) követi. Gyalogos hibájából 814 közúti baleset történt. Személyautó-vezetők okoztak 9794 balesetet. A második helyen a kerékpárosok állnak 1727 személysérüléses balesettel. A segédmotor-kerékpárosok és a motorkerékpárosok 4-4 százalékkal részesedtek A tehergépjármű-vezetők által okozott balesetek száma 1173.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!