Hírek

2016.12.13. 12:08

A város azt kéri: Legyen lehetőség délről is csatlakozni a gyorsútra!

Keszthely – A város déli részén is legyen csatlakozási lehetőség a tervezett R76-os gyorsforgalmi útra- kéri a keszthelyi városvezetés. A lakók közlekedését megkönnyítendő és a város forgalmát csökkentő csomópont igénye a gyorsúttal kapcsolatos közmeghallgatáson is elhangzott.

Keszey Ágnes

Mint a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a tervezők és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által a napokban megtartott közmeghallgatáson ismertették: az R76-os gyorsforgalmi út egyik szakasza az M7 -es autópálya holládi csomópontja és Balatonszentgyörgy között, a második Balatonszentgyörgytől Keszthelyig, a 71. és 75. számú főutak körforgalmáig tart. E fórumon is felvetődött a városvezetés részéről az a kérés, hogy egy másik csatlakozási lehetőséget is alakítsanak ki.

– Keszthelyt úgy érinti, hogy az Alsópáhok felé eső körforgalomnál lehet kijönni erről a gyorsforgalmi útról, illetve ott is lehet majd ráhajtani. Ez azért aggályos számunkra, mert egy déli csomópontra is szükség lenne, hiszen például aki a Szent Miklós, vagy a Római utca és környékén lévő utcákban lakik, annak szinte az egész városon végig kell haladnia, ahhoz, hogy a lakásához elérjen. Ha két csomópontot – le-vagy felhajtási lehetőséget - alakítanának ki, akkor megoszlana ez a forgalom és nem terhelődne rá annyira a városra – emelte ki közmeghallgatás után lapunk érdeklődésére Ruzsics Ferenc.

A városvezetés több módon is jelzi a déli csomópont igényét a beruházó felé - mondta Ruzsics Ferenc polgármester
Fotó: Keszey Ágnes

A polgármester hozzátette: ismeretei szerint a jelenlegi, Fenékpuszta felől vezető út is megmarad, erről nem lehet csatlakozni az R76-os útra. Ennek megváltoztatását, azaz a csatlakozás megvalósítását kérik.

– Annak örülünk, hogy egy gyorsabb elérhetőség lesz biztosítva a városlakók számára, viszont, ha a délen lakóknak el kell menni az északnyugati városrészig, az már nem akkora öröm – fogalmazta meg a polgármester a gyorsút tervével kapcsolatos véleményt.

Fotó: Keszey Ágnes

Az önkormányzat a közmeghallgatáson elhangzott szóbeli jelzés mellett levélben – mint ahogy ezt már korábban is megtette – közvetlenül is jelzi a déli csomópont kialakításának igényét a NIF felé. A gyorsút nyomvonalának tervezésekor több alternatívát is kidolgoztak. A közmeghallgatáson bemutatott tervek építési engedélyezési eljárása megkezdődött, ebben nem szerepel déli csatlakozási lehetőség. Megkerestük a NIF -et a városvezetés kérésével kapcsolatosan. Azt az információt kaptuk: az igényről egyeztetés kezdődött: melyről napokon belül tájékoztatják szerkesztőségünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!