Hírek

2016.11.23. 18:44

Globális kihívások és fejlesztések munkahelyteremtéssel

Keszthely – A kézi munkaerőt igényló mezőgazdasági termelők támogatása elsődleges, hiszen ezáltal munkahelyek is teremtődnek - hangzott el a Zala megyei Gazdakörök Szövetsége által szervezett agrárfórumon.

Keszey Ágnes

A szakmai programon - melynek a PE Georgikon Kar adott otthont - a mezőgazdaság aktuális kérdései mellett a résztvevők a vidékfejlesztési program aktualitásairól is hallhattak. Informálódhattak azokról a pályázati lehetőségekről, melyek még idén  megjelennek, s a jövő évben várható programokról is.

Erről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartott előadást. Érdeklődésünkre kifejtette, hogy e programokkal milyen jövőképet vázoltak fel a magyar vidék számára – hozzátéve, hogy más fejlesztési projektek is segítik a fejlesztéseket.

–A vidékfejlesztés célja elsősorban egyrészt az agrárfejlesztések megvalósítása, másrészt teleülési önkormányzatokat és helyi mikrovállalkozásokat segítendő pályázatok is megjelennek. Alapvető cél a versenyképesség és a munkahelyek számának növelése és jelentős mértékben az életminőség javulását is szeretnénk elérni.

Nehéz dilemma, hogyan tudunk úgy mezőgazdasági vállalkozásokat versenyképesebbé tenni, felkészíteni az egyre erősebb piacra, hogy közben munkahelyeket is előállítunk. Az ágazatok között különbséget tettünk és azokat priorizáljuk, amelyek kézi munkaeőigényesek – részletezte az államtitkár.

Az agrárium és a vidék fejlesztéséről szólt Jakab István és Kis Miklós Zsolt

A szakemberek nem csak a 2020-ig tartó uniós időszak feladatait és lehetőségeit tekintették át, hanem az azt követő évekre is készülnek. A MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott: komoly kihívások előtt állunk, mert az unió nemzetközi kereskedelmében hatalmas változások vannak: a EU – Kanada szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte, illetve az új amerikai elnök bejelentése az USA-EU szabadkereskedelmi egyezménytől (TTIP) való visszavonulásról. Alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz is  –  új fajták termesztésbe vonásával, új technológiák alkalmazásával, új öntözőrendszerek kialakításával. Jakab István érdeklődésünkre  a magyar agrárium jelenlegi helyzetéről is szólt.

- Ha a hozamokat nézzük, akkor jól állunk, azonban azt is látni kell, hogy a magas hozamokat - ami egyébként mindig magasabb költséget is jelent - az ár nem követi, Tehát hiába van magas hozam, ha nem tud a gazda megfelelő jövedelmet realizálni - mutatott  rá a MAGOSZ elnöke.

A kiutat  a korszerű tudásban látja és abban, hogy a gazdák pontos információk alapján, jól megtervezzék a következő esztendőt.  Kifejtette: ehhez a kamara tanácsadó hálózata, a falugazdászok és a fórum is is jelentősen hozzájárul Fontosnak tartja   a feldolgozóipar élénkítését, mert magasabb feldolgozottsági szinttel érhetünk el magasabb exporttevékenységet.

- Az alap megvan, hogy a gazdák versenyképessé váljanak, de  szoros együttműködés kell az ágazaton belül - emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!