Hírek

2016.11.03. 14:59

A hulladék útja

Zalabér - Tizenegy önkormányzattól mintegy negyven települési vezető, képviselő látogatott el tegnap a Zalaispa Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Nonprofit Zrt. Zalabéri Regionális Hulladékkezelő Központjába, ahol bejáráson tekintették meg a hulladék útját.

Hajdu Péter

Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója mutatta be a létesítményt. Szólt a társulás megalakulásának történetéről, mai helyzetéről, s az üzemlátogatáson testközelből mutatta meg az ott alkalmazott technológiát.

Az önkormányzati vezetők a zalabéri hulladékválogató és a -bálázó működésével ismerkednek

Fotó: Hajdu Péter

 

A cég kampányt indított az elmúlt évben a házhoz menő szelektív gyűjtés kiterjesztése, illetve a környezettudatos gondolkodás érdekében. Ennek során tizenegy általános iskolában és óvodában mutatják be a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtés hasznát és technikáit. A kampány részeként szervezték meg tegnap a döntéshozatalban részt vevő önkormányzati vezetők számára is az üzembejárást.

Mint Bali József többek között elmondta, jelenleg 275 település tagja a társulásnak, összefogásukkal valósult meg a hulladékgazdálkodási fejlesztés. A társulás divíziói közé tartozik a Zalaegerszegen, Keszthelyen, Lentiben, Celldömölkön és Zalabéren működő hulladékkezelési rendszer, amihez a Zalaispa az infrastruktúrát szolgáltatja. A társulás cége, a Zalaispa Nonprofit Zrt. több mint száz település, ezeken belül több mint 80 ezer fő számára szolgáltat. A zalabéri feldolgozóba Vas megye déli részéről és Zala megye északkeleti részéből, valamint a Balaton-part egy részéről szállítják a hulladékot. A vezérigazgató szólt a hulladékkezelés uniós követelményeiről is. Az egyik fontos előírás, hogy 2020 után már csak a hulladék 20 százaléka kerülhet depóniába, a többit újra kell hasznosítani.

Az önkormányzati vezetők a beszállítástól a kézi válogatáson át a végtermékig, tehát a szelektált és bálázott, értékesítésre váró anyagokig megnézték a hulladék útját, tájékoztatást kaptak az üzem víztisztítójáról és a komposztálóról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!