Hírek

2016.10.14. 13:46

Szakmáról, gyógyításról - A szülészet-nőgyógyászati osztályokon nincs elég munkaerő

Nagykanizsa – A daganatos, nőgyógyászati betegségek korszerű kezeléséről is szó esett a Magyar Nőorvos Társaság régiójának 18. szakmai kongresszusán.

Szabó Zsófia

A kanizsai kórház Szülészet-Nőgyászati Osztálya szervezésében a Medgyaszay Házba várták tegnap a társaság dél-nyugat dunántúli régiójához tartozó tíz egészségügyi intézmény szakembereit.

– A nőgyógyászat aktuális kérdéseit vitatjuk meg az évente tartott találkozókon – mondta dr. Orosházi Attila osztályvezető főorvos, a konferencia elnöke, aki hozzátette: a tapasztalatcserén túl idén a népbetegséggé vált endometriózis, a méhet (is) érintő elváltozás terápiás lehetőségei, valamint a jó- és rosszindulatú tumorok gyógyítása került a középpontba. Egyúttal értékelték az érintett kórházak nőgyógyászati osztályainak tevékenységét.

Prof. Dr. Szabó István egyetemi tanár (balról) , Dénes Sándor, dr. Brünner Szilveszter, prof. Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, és dr. Orosházi Attila osztályvezető főorvos
Fotó: Gergely Szilárd

Dr. Orosházi Attila, a kanizsai kórház kapcsán kiemelte: megújult a gyermekágyas részleg, európai szintű szülőszobát alakítottak ki császáros műtővel, ezek mellett huszonnégy órás ellátás keretében biztosítják az édesanyáknak azt, hogy újszülött gyermekük mellett legyenek.

– A nőgyógyászaton a laparoszkópos műtétek területén történt előrelépés ez évben – fűzte hozzá az osztályvezető főorvos.

– A jövőben a mióma-, valamint a méheltávolításokat is ezzel végeznénk – összegezte. A jövőben is folytatják a méhnyakrák elleni kampányt, rámutatva a szűrővizsgálatok fontosságára, mivel még mindig nagyon magas azok száma, akik előrehaladott stádiumban kerülnek ellátásra.

– Minőségi előrelépésre volna szükség a szülészet és a nőgyógyászat területén, szinte mindenütt az országban – ezt már professzor Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora mondta, aki a kongresszuson a régióhoz tartozó kórházak munkáját értékelte. Hangsúlyozta: a szakmájuk társadalmi megbecsülése nem igazán jó, ezért új alapokra kellene fektetni a szülészeti-nőgyógyászati gyógyító munkát, ezzel együtt biztosítani kellene az utánpótlást is, mivel az osztályok szinte mindegyike létszámhiánnyal küzd.

– Az említett problémák megoldására javaslatainkat írásban is megfogalmaztuk a kongresszus résztvevőivel, amit a kormányzat elé terjesztünk – jegyezte meg a rektor, a rendezvény kezdete előtt.A délutánba nyúló konferenciát Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg. A városvezető beszédében a szülész-nőgyógyászok munkáját méltatta.

Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója pedig az intézmény és a nőgyógyászati osztály fejlődéséről tartott előadást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!