Hírek

2016.07.04. 14:53

Elkerülni a második infarktust - májustól önálló osztályként dolgozik Pózván a kardiológiai rehabilitáció

Zalaegerszeg – Vidám társaság közeleg nordic walking botokkal felszerelkezve az árnyat adó fák alatt a pózvai külső kórház udvarán. Az ember inkább nézné őket idetévedt kirándulóknak, mint betegeknek.

Magyar Hajnalka

Pedig például a 21 éves Sánta Andrea komoly műtéten esett át nemrégiben. A szíve jobb és bal pitvara közötti sövényen volt egy lyuk, azt kellett bezárni.

– Amikor kiderült a baj nagy volt a riadalom, de szerencsésen túlestem a műtéten, s mostanra a rehabilitációm is lezárult, mehetek haza – mosolyog a tornyiszentmiklósi logisztikai ügyintéző, akinél iskolai egészségügyi alkalmassági vizsgálatnál derült fény a rendellenességre. – Közel három hetet töltöttem itt az osztályon, egyáltalán nem bánom, hogy nem Füredre kerültem. Nagyon sokat tornáztunk,  kifejezetten élveztem, s a relaxációs gyakorlatokat, meg a nordic walking túrákat is.

Elöl Dobosné Szuhaj Mariann, hátul Németh Barbara gyógytornász, köztük a  betegek, Kovács István, Móricz János és Sánta Andrea

Ezek ugyanis mind beletartoznak a kardiológiai rehabilitáció eszköztárába, ami egyre nagyobb teret nyer a Zala Megyei Szent Rafael Kórház munkájában. Ennek egyik ékes jele, hogy májustól önálló osztályként dolgoznak.

– Részlegünk  1984 óta működik Pózván, korábban azonban jobbára konzervatív kardiológiai kezelések zajlottak nálunk, s csak néhány éve kapott erőre a valódi rehabilitáció – avat az előzmények dr. Nagy Klára frissen kinevezett osztályvezető főorvos. – A rehabilitációs profil erősítése vitathatatlanul szükséges, hiszen megyénkben továbbra is igen magas a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) halálozás. Ezek a kórképek ráadásul igen gyakran visszatérnek, a rehabilitáció pedig éppen ennek vethet gátat.

Németh Barbara gyógytornász (balról) jókedvre hangolta Sánta Andreát és Móricz Jánost is

Az 55 ágyas osztályon tavaly 600 fekvő és 2300 ambuláns beteget láttak el, utóbbiak döntően ellenőrző vizsgálatokra érkeznek. A három kardiológus szakorvosból ketten rehabilitációs szakvizsgával is rendelkeznek, a szakdolgozók száma 13. A betegek állapotváltozását 24 órás EKG és terheléses EKG segít nyomonkövetni.

Kardiológiai rehabilitációban azok részesülnek, akik szívinfarktuson vagy szívműtéten estek át. A cél az, hogy megelőzzék a baj újbóli bekövetkeztét. Hogy ez miként lehetséges? Legfőképp életmódváltással, amihez az osztályon hathatós segítséget kaphatnak a betegek.

Rigó Dániel rekreációs szakember kikapcsolódást nyújtó  társas programokról is gondoskodik. Képünkön Németh Ferencné, Vassné Ica és Pankasz Géza vadássza a megfelelő kártyákat

– Első lépésként azt kell kiderítenünk, hogy az adott páciensnél milyen rizikófaktorok járultak hozzá a betegség kialakulásához – folytatja dr. Nagy Klára. – Felmérjük, hogy ki küzd túlsúllyal, magas vérnyomással, zsíranyagcsere-zavarral, kinél jelent kockázatot a dohányzás, a túlzott  alkoholfogyasztás, a mozgáshiány, az  átlagon felüli stressz, netán a cukorbetegség, vagy éppen a családi halmozódás.  Ezután következhet a célzott, személyre szóló életmódprogram kialakítása.

Aminek alapja a mozgás. A torna (egyéni vagy csoportos) intenzitását, gyakoriságát, a terhelés jellegét, a megcélzott pulzusszámot mindig az egyén állapota határozza meg. A fizikai aktivitás a megelőzés egyik sarokköve, így a fizioterápiás osztály gyógytornászainak munkája itt kincset ér. Pillanatnyilag Németh Barbara és Dobosné Szuhaj Mariann látja el ezt a feladatot, tiszteletre méltó lekesedéssel. Ottjártunkkor bepillanthattunk munkájukba.

– Egyenes a gerincünk, széles a mellkasunk, fejtetővel nyújtózunk... – irányítja meggyőzően a gimnasztikai labdán ringatózó pácienseket Barbara, aki derűs egyéniségével, kisugárzásával is erőt ad a betegeknek. Nemkülönben Mariann, aki relaxációs tréningen mutatja be, miként engedhetik el a bennük munkáló feszültséget a betegek.

Dobosné Szuhaj Mariann gyógytornász és a relaxálók: Pető József, Szaller Ferencné, Góth Ferenc. Fotó: Pezzetta Umberto

Mellettük számosan tesznek még azért, hogy a lábadozók testben és lélekben egyaránt egészségesebben hagyják el az  osztályt. . A diétás nővér személyre szóló étrendet állít össze, szakember segít letenni a cigarettát, kialakítani a helyes életmódot, s szeptembertől pszichológus is társul a csapathoz. Addig is a pszichiátriáról „kölcsönözött" Rigó Dániel rekreációs szakember gondoskodik a betegek mentális jólétéről, egyebek közt  játékokkal, társasági programokkal. Mindehhez két társalgó szolgál helyszínül, ahol tévézni, olvasni lehet. Ha nincs kéznél olvasmány, a kis házikönyvtár arra is gyógyír.

– A siker szempontjából perdöntő, hogy a beteg is akarja az életmódváltást – utal a lelki motivációkra az osztályvezető. – Ebben segíthet a többiek  példája is. Egy szívműtét után idekerülő, még gyenge általános állapotú betegnek hatalmas lelkierőt adhat, hogy látja, a másik már a szobabiciklin teker, vagy a parkban sétál. A gyógyszeres kezelést is mi állítjuk be véglegesen, hiszen az itt eltöltött 2-3 hét erre is módot kínál.  Rendkívül fontos volna, hogy a rehabilitációt mindenki kellő súllyal kezelje. Sokan, átesve egy infarktuson rohannak haza a kórházból és ugyanott  folytatják, ahol abbahagyták. Pedig abba betegedtek bele. Nem szabad  úgy gondolkodni, hogy megúsztam, ugrok is vissza a mókuskerékbe...

Dr. Nagy Klára: – A siker szempontjából perdöntő, hogy a beteg is akarja az életmódváltást

Akad olyan betegük is, aki hiába igyekszik egészségesen élni, a baj nem kerüli el.

– Napra pontosan 17 évvel ezelőtt műtötte meg a szívemet Papp professzor – meséli a  sportos testalkatú, a nordic walkingban is élen járó bobai Kovács István, aki aktív éveiben műszerészként dolgozott. – Tizenkét  óráig tartott az operáció,  három szűkületem volt, pedig soha nem dohányoztam. Sajnos nálunk ez családi örökség, apám és két öcsém is odavan már... Vasi vagyok, de ide járok gyógyszerbeállításra, kontrollra. Legutóbb megint találtak egy szűkületet a koszorúérben, három napja katéterrel sikerült kitágítani. Most itt vagyok a rehabilitáción, jól érzem magam, sokat tornázunk. Szeretem ezt az osztályt, mindenkit ismerek már, kicsit  olyan, mintha hazajönnék.

A legfiatalabb osztály élén

A kórház legfiatalabb osztályának vezetője, dr. Nagy Klára Zalavégen született. Családjában egyedüli orvos, nem tudni mi szolgált mintaként, de már ifjan biztos volt a pályaválasztásban. Belgyógyászati, kardiológia és rehabilitációs szakvizsgával rendelkezik, három éve  az Astellas-díj második helyezésével ismerték el munkáját. Szeret utazni, mozgásigényét 75 kilós leonbergi kutyája, Bejra garantálja. Hobbija a virágoskert, kedvence a sárga rózsa. Párja dr. Kecskés Gábor, a kórház orvos-igazgatója. Fia, Marcell 28 éves, s  egy angol olajcég pénzügyi központjában dolgozik Budapesten, közgazdászként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!