Hírek

2016.06.28. 12:56

És ha a füst illata átjárja? Hm...

Zalaegerszeg - Készített már valaki közülünk tárcsán túrós csuszát? Ha lenne kedvük hozzá a legújabb, mondhatjuk, olvasóinkkal közösen készített szakácskönyvben találnak hozzá leírást. Amiből kiderül, Takács Tibor nem főzi meg előre a fodros kockát... Hanem...

Arany Horváth Zsuzsa

...a beküldött, s a frissen megjelent kötet 86. oldalán található receptből kiderült, hogy a tárcsán előbb a szalonnát süti meg, majd a visszamaradt zsiradékba teszi a száraztésztát, pirítja, épp csak annyi vízzel önti fel, hogy ellepje. Igaz, figyelni kell, dehát a kerti sütögetés többek között arra is alkalmat ad, hogy a társasági, baráti, családi együttléteket kihasználva mindig legyen, aki keverint egyet a készülő étken.

Paksa Tiborné az unokáival, Kovács Krisztina a kisfiával (mögöttük a nagyi, Kovács Józsefné) érkezett szerkesztőségünkbe a hétfői bensőséges könyvátadó alkalomra

A szabadtéri sütés-főzést előszerettel társítjuk a férfiakhoz, s lám, ebben a könyvben valóban szép számmal akadnak az erősebb nem fakanálforgatói.

- A vörösboros marhapörkölt népszerű szabadtűzi étek. De hogy készül Takács Tibor keze alatt?

Az őrölt paprikát például csak akkor teszi hozzá a kiolvasztott szalonnához és üvegesre pirított hagymához, ha az a tűzről levéve egy kicsit kihűlt. A marhahúshoz száraz vörösbort használ a zalaszentgyörgyi falugondnok, aki eredetileg férfiruhakészítést tanult.

Takács Tibor és Bagó Csaba az új kötettel. Ötletet is cseréltek Fotó: Katona Tibor

- A marhahúsnak kényelmesen kell legalább 2-2,5 óra sülés, nem nagy lángon, s ha egy kis füstíz megy bele, attól csak még jobb lesz. Ezért lényeges, hogy fa legyen a tüzelőanyag, gázzal egészen más íze lesz. Meg szokták dicsérni, amit főzök, úgy veszem észre, szeretik - mosolyog szerényen.

A Takács-féle marhapörkölt receptet a 17. oldalon találják.

A kertben bográcsozó, grillező, tárcsázó hely már van, most terveznek kemencét. A 38 éves Tibor nyolcéves, szintén Tibor fia a főkukta, nélküle nem múlhat el bográcsozás, de a hároméves kicsi is ott „lábatlankodik”.

Szerzőtársunk gyerekkorában is szeretett főzőcskézni, de rengeteg receptet olvasott, próbált ki, hogy minél több saját tapasztalata legyen. Mit szól hozzá a felesége? Ő a süteményfelelős, a receptjeit korábbi sütiskönyvünkben fellelhetjük.

- Tulajdonképpen a szakmámba vág, hiszen szakácsként dolgozom Hévízen - mondta Bagó Csaba zalaszentgróti olvasónk, aki már másodszor szerepel a könyvsorozatban, a Vendégváró ételekben debütált. Úgy véli családi vonalban kell keresni a motivációt, már gyerekkorában szeretett a konyhában ügyködni, ezért is örül annak, hogy valójában a hobbija a munkája. A harmincéves fiatalembernek még nincsen gyermeke, egyelőre a szerelme értékeli nagyra a tudományát, különösen a spagettijét carbonara módra.

- Milyen recepttel jelentkezett?

- A bográcsos cigánylecsóval, amit másfél kilónyi kisebb darabokra vágott csirkével és káposztával készítünk.

A 37. oldalon olvasható recept szerint Csaba csak a klasszikus lecsó alapanyagok után a legvégén teszi bele a gyalult káposztát az ételbe.

- Mi a titka a bográcsozásnak? Szerintem az, hogy élvezettel, jókedvvel csináljuk. Ha örülünk annak, ami készül, és ráadásul jó bográcsunk is van, rossz már nem lesz az étel.

Csaba a zománcos bográcsot szereti, nála ez vált be.

- Nem, egyelőre nincsen saját titkos összetevőm, de, most lehet, hogy kikísérletezek egyet, a mostani sikeren felbuzdulva.

Az alapanyagok minősége mindkettejük szerint meghatározó a végeredményt illetően. A hús különösen fontos, Csaba és Tibor például csak a kipróbált, megbízható helyekről szerzi be a bográcsbavalót. Ők egyébként, ha tehetik, hetente beiktatják a kerti sütögetést családi körben.

Ha alaposan átlapozzuk a könyvet, láthatjuk, hogy míg a bográcsban a nehezebb húsok, a grillen és a tárcsán a szárnyasok uralják a teret, de egyre több a sajt és a zöldség is. Utóbbiak között természetesen dobogós a burgonya, gondolom sokak örömére még a megunhatatlan paprikás krumpli is jelen van receptalakban a könyvben. Amit keszthelyi beküldője, Budainé Molnár Mária „hópehely” krumplival és kétféle fűszerpaprikával (kalocsai és szegedi) készít. Ugye, hogy érdemes ügyelni a részletekre! A grillezett ételekhez illik pácokat, önteteket, fűszervajakat kínálni, ezzel sem marad adós az új szakácskönyv: a paradicsomos, zöldfűszeres, hagymás, krémsajtos, ecetes változatok mellett feltűnik a fűszeres túró, valamint a lettu, a finn palacsinta is. Tehát, a 160 oldalon át csábító könyv is bizonyítja, szinte nincs is olyan eledel, aminek ne lehetne elkészíteni a szabadtűzi változatát.

A Szabadtűzi ételek könyvének bevezető ajánlóját Kázmér Judit, a PLT ügyvezető igazgatója jegyzi, a receptek mellett tetszetős ételfotók is találhatók. A 18. szakácskönyvünket az érdeklődők igényelhetik napilapunk kézbesítőinél, megvásárolhatják az ügyfélszolgálati irodáinkban 2190 forintért, de a megyekártyával rendelkező előfizetőink 1590 forintért kaphatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!