Hírek

2016.05.29. 20:25

Verőfényes, lubickolós gyereknap - Kincskeresés, sárkányvadászat, pónilovaglás, bábelőadás várta a kicsiket

Megyei körkép - Ha semmilyen program nem várta volna a lurkókat, a szép idő akkor is elég lett volna a jól sikerült gyermeknaphoz.

Korosa Titanilla

Túlzás nélkül elmondható, hogy Zalaegerszegen ezreket vonzott a gyereknapi program, melyet a Keresztury VMK munkatársai szerveztek meg a városi strandra. A langyos vízzel teli pancsoló számított a legnagyobb attrakciónak, ám emellett rengeteg játék, szórakozási lehetőség közül válogathattak a gyerekek. A vidám verseny szellemében hatállomásos próbatételen is megmérethették magukat. Egyebek mellett tájékozódási és kincskereső túra, kézműves foglalkozás, ügyességi játék, többféle technikai bemutató várt rájuk.

A legalább négy próbatételt teljesítők között a program végén ajándékokat sorsoltak ki.

Az érdeklődést jelzi, hogy a 10 órára meghirdetett program kezdete előtt már fél órával megérkeztek az első látogatók, s délre ezernél többen léptek be a strandra. Köztük Farkas Attila, aki felesége, Farkas-Dittmajer Andrea és három gyermeke, Olivér, Bence és Lora társaságában érkezett. A kétéves kislány a pancsolót vette célba, bátyjai pedig kincskeresésre indultak.


Több környékbeli településhez hasonlóan a határmenti Rédicsen is különféle programokkal, játékokkal várták a helyi és a közeli településeken élő gyerekeket a hagyományos gyereknapra. A Bellosics Bálint Kulturális és Közösségi Ház hátsó udvarát egész délutánra elfoglalhatták a kisebb és nagyobb gyerekek, hiszen ügyességi vetélkedők, arcfestés, csillámtetoválás-készítés, íjászat, ugrálóvár, valamint népi fajátékok is várták őket. Ez utóbbiak között legnépszerűbb a kosaras hinta volt, de a sárkányvadászat és a diótörő is sok gyermeket vonzott. A játékokon kívül meglepetés várta a résztvevőket, délután megérkezett Pap Rita énekesnő, aki elénekelte ismert és újabb dalait a közönségnek. A szervezők már a jövő évi gyereknapra is gondoltak: a rendezvényen lehetőség nyílt a látogatóknak zsákbamacska vásárlására, a befolyt összeget a következő gyereknapi programra fordítják majd.

Nagykanizsán a Medgyaszay Ház előtti térre varázsolt tegnap délután gyerekszigetet - rengeteg játékkal - az önkormányzat. A fűzfavessző-kosaras fa ringlispíl és az arcfestés aratta a legnagyobb sikert a kicsik körében, de Mollini, a bűvész műsora is sokakat a színpad közelébe csábított.

- Én is varázsló leszek, mert akkor eltüntetem azt, aki nem a barátom - kiabálta a hatéves Tóth Norbika, aki nem sokkal később már táncos pályára akart lépni.

Természetesen szülei vastapssal kísérték a produkcióját. Míg a többi gyerek inkább Pulcinella, a bábfigura és a Swans balettcsoport produkcióját éljenezte. A bátrabb gyerekek pedig a gesztenyefák árnyékában pónilóra pattantak, de szép számmal voltak olyanok is, akik a négykerekű járgányokat választották.


A kanizsai gyereknap kísérőprogramja volt idén is a kék lámpás nap. Ennek jóvoltából a picik megismerkedhettek a tűzoltók, a mentők, a rendőrök, valamint a Vöröskereszt és a szemétszállítók munkájával.

Mint a szivárvány, olyan színes volt a gyermeknapi program tegnap délután Zalalövőn. Számos bemutatóval, játszóházzal és kulturális műsorral próbáltak az aprónép kedvére tenni a kisvárosban. Míg egyesek az ügyességüket és rátermettségüket próbálták ki, másokat az általában csak távolról megcsodált járművek vonzottak igazán. Az általános iskola udvarán leparkolt rendőrmotor nyergébe elsőként egy mindössze kétéves pöttöm kislány, Ávár Benita pattant, igaz, neki még kellett némi segítség ehhez.

- Zalaegerszegről jöttünk, ugyanis a szüleim itt laknak, ezért gyakran járunk Zalalövőre - mondta a kislány édesanyja. - Benitának nagy kedvencei a rendőrmotorok és rendőrautók, már a bölcsis gyermeknapon sem lehetett elvonszolni a közelükből, így most is ide jöttünk először.

Közben a Salla Művelődési Központ előtti téren is gyülekezni kezdett a tömeg, ott a helyi zumbások bemutatója volt a nagy látványosság, utána pedig zenészek és énekesek vették birtokukba a színpadot.

Hévíz is gyermekzsivajtól volt hangos, az egregyi Korok és Borok Múzeum rendezvényterén tartották a Szivárvány Gyermeknapot. Mesés napsütés, és rengeteg program várta a családokat. A lányok és fiúk is kipróbálták az arcfestést, a mesekuckóban izgalmas történeteket hallgathattak a gyermekek. Voltak logikai és ügyességi játékok, népszerű volt az állatsimogató és a pónilovaglás. A kézműves játszóházban az üvegfestés és a papírrózsa készítés volt a legnépszerűbb. A délután folyamán a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tehetségkutató pályázatának díjátadójára került sor.

- Harmadik éve hirdettük meg a Hévíz Kistérségi Ipari Kamara gondozásában a rajzpályázatot - nyilatkozta Zalaveczki Zita, a zsűri elnöke. - Idén „Szakmával a jövő turizmusáért" témájú alkotásokat vártunk. Összesen 62 mű érkezett, Gyenesdiásról, Keszthelyről, Hévízről, Zalacsányból.

A 6-9 éves korosztályban a fődíjat Bognár Petra Réka, a zalacsányi iskola tanulója „Így várjuk a Turistákat vidéken" című rajzával nyerte el, a 10-15 éveseknél a gyenesdiási Karászi Georgina „Kerámiaműhely" című alkotása lett a legjobb.

Gyereknap Lentiben
Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben vasárnap kora délután a művelődési központ előtt nyílt meg a gyermeknapi játszótér, ahol különféle népi fajátékok közül választhattak a gyerekek és tölthették el az időt a nyári melegben. Kipróbálhatták még az óriáscsúszdát, arcfestést, kosaras körhintát, valamint játékos kutyás bemutató színesítette a programot.

Gutorföldén szintén vasárnap tartották a hagyományos gyereknapot, itt a focipályán a gyerekeket ügyességi játékok, kézműves foglalkozás, trambulin és ugrálóvár is várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!