Hírek

2016.05.29. 09:53

Faművesek a szakmáról

Zalaegerszeg - Megőrizni a hagyományokat és közben megfelelni a kor igényeinek is. Ez a népi mesterség, a faművesség továbbélésének záloga.

Arany Gábor

A program gyakorlati elemeként Tóth Árpád a lábbal hajtott madzagos faeszterga működését mutatta be a Kézművesek Házánál. Fotó: Pezzetta Umberto

Erről is beszélt a szakma közel félszáz képviselője, aki az ország minden tájáról érkezve vitatta meg hivatása helyzetét a hét végi, negyedik egerszegi faműves konferencián. A Nemzeti Kulturális Alap és a Hagyományok Háza által is támogatott, kétévente rendezett eszmecserén szóba került, az iskolai oktatás beszűkülése közrejátszik a kézművesség visszaszorulásában. Ezek ugyanis nem részei a művészeti képzésnek, és a technikai, manuális készségek fejlesztése is korlátozott. Emiatt kevés a fiatal soraikban. A szakma túléléséhez fontos lenne, hogy a hagyományos, művészeti értéket is képviselő tárgyak mellett a mindennapokban használatos, funkcionális eszközöket is kínáljanak piacképes áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!