Hírek

2016.05.09. 19:05

Először járt Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Frölich Róbert, az országos főrabbi látogatott tegnap a zalai megyeszékhelyre, hogy az itteni hitközség életéről tájékozódjon.

Arany Horváth Zsuzsa

A vendég tiszteletét tette a zalaegerszegi zsidó temetőben, majd a közösségi házban meghallgatta a Siklósi Vilmos vezette elöljáróság beszámolóját a vidéki zsidó hitéletről, a holokauszt áldozatainak emlékét őrző tevékenységről, a közösség kulturális szerepvállalásáról, a zalai zsidó temetők - a megyei közgyűléssel karöltve végzett - felújításáról.

Preisz József, a hitközség örökös alelnöke, Kozáryné Ferber Judit, Siklósi Vilmos hitközségi elnök, Frölich Róbert országos főrabbi, Árvai József alelnök és Molnár Bella elöljárósági tag a közösségi házban zajlott tájékoztató után Fotó: Katona Tibor

A kétgyermekes budapesti Frölich Róbert (51) az Anna Frank Gimnáziumba járt, az Országos Rabbiképző Intézetben (ORZSE) tanult, 1990- ben avatták rabbivá. 1993-ban nevezték ki a Dohány utcai zsinagóga főrabbijává, ezt a feladatot máig is ellátja. Oktatói, katonai (tábori lelkészi) karriert is befutott, az ORZSE adjunktusa. 1991-ben került a Hadügyminisztériumhoz, a Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbija volt ezredesi, majd dandártábornoki rangban. Az aktív katonai szolgálatból 2012-ben nyugdíjazták. Mint elmondta, jónéhány hónapja intenzíven járja a magyar vidéket, hogy közelről is megismerje a Budapesten kívüli maroknyi hazai zsidóság mindennapi életét, gondjait. Kiderült, szinte mindenütt szükség lenne hitéleti vezetőre, de jelezte, ahogy a keresztény egyház, úgy ők is paphiánnyal küzdenek. A főrabbi ugyanakkor nagyra értékelte a vidéki városokban élénk kulturális és emlékezetpolitikai tevékenységet folytató közösségeket, s maga is keresi annak a módját, miképp tudnák a fővárosból például képzésekkel támogatni többek között a zalai hitközségeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!