Hírek

2016.05.19. 09:45

Együtt: olimpia helyett költsünk a háziorvosi rendszerre!

Zalaegerszeg - Orbán Viktor kormánya 2017-ben csaknem 54 milliárd forintot költene a budapesti olimpiára való felkészülésre, miközben az egészségügy hat év Fidesz-kormányzás után riasztó állapotban van, hangzott el az Együtt csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyet a Zala Megyei Kórház előtt tartottak.

Szabó Judit

Molnár Tibor, az Együtt regionális politikai igazgatója elmondta, hogy a kórházak siralmas helyzete mellett a háziorvosi alapellátás is súlyos válsággal küzd. Zala megyében 9 háziorvosi körzetben nincs orvos, az érintett települések: Lenti, Nova, Dióskál, Gelse, Zalakomár, Pusztamagyaród, Zalatárnok, Becsvölgye, Gutorfölde. Országosan mintegy 250 praxisból hiányzik az orvos, négy év múlva ez a szám 400 lesz, 2020-ra pedig egymillió magyar embernek nem lesz háziorvosa, jelentette ki Molnár Tibor.

Pápa Levente, a párt alelnöke, gazdaságpolitikus azt javasolta, hogy az olimpia előkészítésére szánt 54 milliárdot költsék inkább az egészségügyi alapellátásra, az otthoni szakápolás tisztességes finanszírozására, a háziorvosi rendszer finanszírozásának 30 százalékos növelésére, az alapellátási fogorvosi körzetek támogatásának javítására, továbbá a mentőszolgálatnál 50 százalékos béremelésre.

A párt indítványozza, hogy jöjjenek létre praxisközösségek, és a betöltetlen praxisokba ideiglenesen vegyenek fel szakképzett ápolókat, akik el tudnák végezni a krónikus betegek gondozását és a szűréseket, de nyilván hosszú távon orvosokra lesz szükség, mondta az alelnök. Az Együtt követeli, hogy a kormány növelje az ápolóképzésben részt vevők számát, s évente ne 100, hanem 200 háziorvos szakorvos végezhessen.

- Ezek könnyen megvalósítható, ésszerű és finanszírozható szakmai javaslatok, pár év alatt már érezhető lenne a javulás - zárta szavait Pápa Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!