Hírek

2016.03.23. 12:56

Húsvéti ellenőrzések: amikor az akció csak a pénztárig tart

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 20-20 féle csokoládét, illetve sonkát, valamint 18 különböző kalácsot vetett alá laboratóriumi vizsgálatnak a közelgő ünnep apropóján. A szervezet közleményéből kiderül: az édességeknél mindent rendben találtak, de 3 sonka és 2 kalács esetében felmerült kifogás.

Zalai Hírlap

Tíz táblás csoki és tíz csokinyúl esetében vizsgálták, hogy a címkéken lévő információk összhangban állnak-e azzal, ami a csomagoláson belül van, illetve amit e termékekre az élelmiszerkönyv előír. A fogyasztóvédők megállapítása szerint minden vizsgált édesipari termék megfelelt az előírásoknak – mind a jelölés, mind pedig az összetétel tekintetében.

A sonkák esetében nyers, valamint hőkezelt termékek is szerepeltek a vizsgálatban. Előbbiek közt egyet találtak, melynek sótartalma meghaladta az Élelmiszerkönyvben előírtat; utóbbiak közül pedig két esetben megtévesztő jelölés gyanúja merült fel: egyszer a víztartalom, egyszer pedig a tápérték mutatott eltérést a kívánthoz képest.

A kalácsok esetében két kifogást emeltek az ellenőrök. Egyszer a finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben előírt értéket, egy másik termék pedig lejárati időn belül és bontatlan csomagolásban penészesedni kezdett.

Az NFH húsvétig országos ellenőrző akciót folytat, melynek fókuszában a kereskedelmi feltételek állnak. Vizsgálják az árfeltüntetések megfelelőségét, az akciós ajánlatok valóságtartalmát és igyekeznek kiszűrni a vásárlók megkárosítását. Eddig az ellenőrök 222 próbavásárlást hajtottak végre, és 95 esetben merült fel kifogás – az arány nem kicsi, 43 százalék. A leggyakoribb probléma, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesíti, de sokszor előfordul, hogy az áru méréséhez használt eszköz nem hitelesített. Gyakori hiba az is, hogy a csomagolóanyagot is belemérik a termékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!