Hírek

2016.02.08. 15:04

A régi városházának állított emléket a lokálpatrióta

Nagykanizsa – Példamutatóan kitartó munkával, két éven át dolgozott Tarnóczky Attila helytörténész azon a látványos domborművön, melyet reggel helyezett el a Fő út 2. szám alatti épület falán.

Horváth-Balogh Attila

A lokálpatrióta nyugalmazott pedagógus a Fő út és az Ady Endre utca sarkán 1873 és 1945 között állt volt nagykanizsai városházának kíván emléket állítani. Mint elmondta: egy kivételével mindig is itt volt a helyi közigazgatás központja. Az épület emeletén nagy (még a XX. század fordulóján is több, mint 200 fős volt a képviselőtestület) tanácsterem működött. De a ház jelentős része a második világháború nagykanizsai eseményeinek utolsó éjszakáján megsemmisült. A németek nyugat felé vonultak vissza, a szovjetek pedig kelet felől nyomultak előre és természetesen, bőszen lőtték egymást. Politikai hovatartozástól függően ma egyesek a németeket, mások pedig a szovjeteket okolják a tragédiáért, amikoris egy kósza lövedék eltalálta a ház közelében működő benzinkutat, s a robbanás lángba borította a városházát, mely leégett, a két szemközti házzal együtt. Utána két évig folyt a vita, hogy újjáépítsék-e a házat – végül a képviselők a bontás mellett döntöttek. Erre azonban csak 20 év múlva kerülhetett sor – a város közigazgatásának szíve addigra már az Erzsébet téren lelt új otthonra, s maradt is ott, máig.

Tarnóczky Attila helyezte fel az emléktáblát Fotó: Szakony Attila

– Egyszer találtam az interneten a sok-sok régi kanizsai képeslap között egy olyat, ami a régi városházát az Erzsébet tér felől ábrázolta – idézte fel  Tarnóczky Attila. – Ezen inkább az épület Fő úti része látható és kevésbé az Ady utca felőli oldal. Ám ez a kép túl kicsi volt, próbáltam nagyítani, de rögtön szétesett. Akkor arra gondoltam, hogy ennél jobbat tudok csinálni – de nem fényképezőgéppel. Hanem rézlemezből, amiből kivágom ezt a ritka városháza-ábrázolást.

Tarnóczky Attila 2014 augusztusában nekilátott a munkának. A rézlemezbe először fúróval vitte bele az épület képének körvonalait, majd a részleteket fűrésszel és reszelővel dolgozta ki. Az aprólékos munka befejeztével egy alumíniumlemez alapra illesztette rá az alkotást.

– Az egészet csavaranyák és epoxigyanta segítségével rögzítettük a falra, s úgy érzem, ezzel az időjárásnak is ellenálló szerkezetet sikerült összerakni – tette hozzá végül az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!