Hírek

2016.01.19. 15:28

Egy kamionnyi sajt különös útja - felfüggesztett börtön a csaló sofőrnek

Zalaegerszeg – Szlovák rendszámú fekete Škoda Octaviával érkezett ismeretlen férfi vette rá a sofőrt, hogy közreműködjön 20 tonna sajt eltulajdonításában.

Arany Gábor

Az egerszegi járásbíróságon kedden tárgyalni kezdett büntetőügy elsőrendű vádlottja, a 32 éves J. István fuvarozó vállalkozóként kereste kenyerét, egyre nehezebben. A férfi kedden nem tett vallomást, így a nyomozáskor elmondottakat dr. Gaider Bálint bíró ismertette.

Abból kitűnt, hogy a szerény üzletmenet miatt egyezett bele abba, hogy a cseh Klatovy településről elhozzon 20 tonna sajtot egy magyar kft. nevében, bár a körülmények nem voltak bizalomkeltőek. A fekete autóval érkezett, ismeretlenül maradt megbízó 3,5 millió forintot ígért a fuvarért. Az áru, 6912 darab háromkilós sajttömb átvételéhez azonban J. István kamionjára a megbízó által adott rendszámokat kellett felszerelni és álnéven aláírni a fuvarokmányt.

J. István nyerges vontatójával 2014. július 7­-én megjelent a cseh cégnél, felrakodtak az autójára, és gond nélkül elhozta a 19,5 millió forintot érő portékát. A telepet elhagyva rögvest visszaszerelte az eredeti rendszámokat, majd Budapestre hajtott, ahol megbízója közölte: az árut Zalaegerszegre kell vinnie. Vontatót váltott, és a zalai megyeszékhelyen B. Szabolcs meg másik három férfi közreműködésével több tételben értékesítették a sajt jelentős részét.

Akadt, aki nem tudva az áru eredetéről, 1524 rúddal vásárolt belőle, és a 4,3 millió forintot érő sajtért  hárommilliót fizetett.  Más vevő az 1,8 millió forintot érő, 684 rúd sajtért adott 1,6 millió forintot. A megmaradt 22 raklapnyi trappista sajt ismeretlen körülmények között talált gazdára.

A közreműködéséért J. István végül csak 2,5 millió forintot kapott, amiből tartozásait rendezte. A rendőrség a portékából zalai cégnél, étteremnél és szállodában közel kétezer rúd sajtot foglalt le, így 5,7 millió forint megtérült a sajtot a cseh cégtől vásárló magyar kft. 19,5 milliós kárából. J. István kedden a bíróságon elmondta, hogy kárrendezésként a kft.-nek  2,5 millió forintot és 15 ezer eurót fizet, ennek nagyobb részét már teljesítette.

Három vádlott-társa közül B. Tamás és B. Szabolcs is kijelentette, nem tudta, honnan van a sajt. Utóbbi azt mondta, neki, mint a budapesti nagybani piacon rendszeresen kereskedő vállalkozónak nem volt különös, hogy egy kamion sajtot kínált fel neki J. István. Az üzletet ugyanis elmondása szerint a sofőr kezdeményezte azzal, hogy a megrendelő nem vette át tőle az árut, mert rövid a lejárati ideje, és megbízta, hogy adjon túl rajta. Ebben ő segített J. Istvánnak, és kilónként 30 forintot keresett a közreműködésével, mondta el B. Szabolcs. Ezzel szemben a negyedik vádlott, G. István elismerte, tudott a sajt eredetéről.

A járásbíróság J. Istvánt csalás, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés miatt 2 év börtönre ítélte, de végrehajtásában 4 évre felfüggesztve, míg B. Szabolcsot és B. Tamást felmentette, G. Istvánt pedig orgazdaságért 200 napi tétel, azaz 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, nem jogerősen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!