Hírek

2016.01.22. 13:29

Egy év múlva kötelező lesz az e-recept használata

2017-től bevezetik az e-receptet, ám a gyógyszerészszakma egyelőre túl sok információt nem kapott róla, a betegek meg még annyit sem. A tervek szerint néhány kivétellel megszűnne a papír alapú vényhasználat.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Lukács Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei alelnöke elöljáróban elmondta: az e-recept bevezetéséről sok konkrétumot még nem tudnak. Ezzel együtt a rendszer akár még hasznos és praktikus is lehet majd – feltéve persze, hogy jól fog működni.

Dr. Lukács Mária elmondta: tesztjelleggel 2016 második fél évétől lehet csatlakozni az új rendszerhez, de ehhez még közel sem áll a patikusok rendelkezésére minden információ
Fotó: Szakony Attila

– Ami biztos, hogy az egész rendszer alapja az úgynevezett EESZT, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér lesz – hallottuk dr. Lukács Máriától. – Ez tulajdonképpen egy virtuális tér, ami tartalmazza minden ember egészségügyi adatait. Rengeteg információ szerepel benne, a kórházi történésektől a háziorvossal folytatott konzultációkig. Ebből a térből tud lehívni különböző információkat az egészségügyi személyzet és ebbe történik a gyógyszerfelírás is. Mi, patikusok szintén ezen virtuális térben szereplő információk, illetve az orvos bejegyzései alapján adjuk majd ki a készítményeket, tehát a doktor ebbe a virtuális térbe írja meg a vény(eke)t. Jelen állás szerint ehhez a betegnek a TAJ-kártyájával és a személyi igazolványával kell azonosítania magát, vagy azzal az egyedi vonalkódos tájékoztatóval, amit az orvos nyomtat annak, aki nem szeretne üres kézzel távozni a rendelőből. Továbbá ilyen készül akkor is, ha nem a beteg váltja ki a felírt gyógyszereket.

Dr. Lukács Mária hozzátette: ha a beteg engedélyezi, akkor az orvos a virtuális térben látja az összes készítményt, amit korábban bármikor is felírtak neki. Ez abból a szempontból előnyös, hogy talán kevésbé fordulnak majd elő átfedések a gyógyszerfelírások között. És egy, az ügyfélkapuhoz hasonló felületen a beteg is nyomon tudja követni a saját ügyeit, illetve le tud tiltani, vagy engedélyezni bizonyos dolgokat, például egy-egy információhoz való hozzáférést.

Azt is jelezte: kivételes esetekben megmarad a papír alapú vény.

Kíváncsiak voltunk az orvosszakma véleményére is.

– Azt gondolom, ha nem kell vényeket nyomtatnunk, az gyorsítani fogja a rendelést – mondta kérdésünkre dr. Selmeczi Kamill háziorvos, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetségének elnöke. – Másrészt az az előnye is megvan az e-receptnek, hogy nem veszik el és az ország bármely pontján ki lehet majd váltani a gyógyszereket a receptek nélkül is. Egyébként ilyen rendszer már számos országban működik, de a legtöbb helyen vegyesen, tehát a papír alapú vény is megmaradt. A mi esetünkben azonban a tapasztalatok alapján félő, hogy kitalálunk valami sajátosan magyar modellt, okosabbak akarunk lenni az okosaknál. És végül születik egy olyan szabályozás, ami még bürokratikusabbá teszi a rendszert, mint eddig volt és ettől nem lesz majd eredményes az, ami elvben hatékony lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!