Hírek

2015.12.09. 17:04

Szelektíven jobb - Összefogtak a tiszta környezetért

Szombathely - Lezárult a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Program, amelynek keretében felépült a szombathelyi hulladékválogató mű és a hozzá tartozó hulladékudvar.

A vasi megyeszékhely mellett Bükön, Körmenden, Pankaszon, Rábahídvégen, Répcelakon és Szentgotthárdon is létesültek hulladékudvarok.

Elkészült az új hulladékválogató mű a Söptei úton. A létesítmény éves szinten 7500 tonna szemét válogatására alkalmas. A hatékonyabb hulladékgazdálkodás érdekében beszereztek gyűjtő- és konténerszállító gépkocsikat, egy teleszkópos rakodót, aprítógépet, valamint targoncákat. Lakézi Gábor, a PIU vezetője érdeklődésünkre elmondta: több mint 2,7 milliárd forintból valósult meg a létesítmény.

A hulladékválogató műben először gépi úton történik az anyagok válogatása, majd emberi erőforrást igénybe véve 14 munkás végzi a további szelektálást. A 2009-ben alapított Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás célja, hogy a térség lakóit környezettudatos magatartásra ösztönözzék a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Ezáltal ugyanis tehermentesülnének a szilárd hulladéklerakók.

- A célok közt szerepelt még a hulladéklerakók rekultivációja. Időközben ezek közül is 11-et rekultiválni tudtunk az idei év folyamán. A jövőbeni cél, hogy minél hatékonyabban tudjuk működtetni ezt az egész hulladékválogatót, illetve a hozzá kapcsolódó hét hulladékgyűjtő udvart, valamint a létesült szigeteket - tájékoztatott Illés Károly alpolgármester, a Társulási Tanács elnöke.

Az előadók hangsúlyozták azt is, hogy a beruházás egyik legfontosabb elemeként 27 500 komposztáló ládát szereztek be, amelyeket 127 Vas megyei településen osztottak szét. Ez jelentős mértékben hozzájárul a környezettudatos, fenntartható hulladékgazdálkodás gyakorlatának terjedéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!