Hírek

2015.10.07. 12:05

Thank you, Hungary! - mondják a menekültek

Letenye, Zákány - A somogyi Zákánynál már átlépte a hatvanezret is a zöldhatáron át illegálisan érkező menekültek száma az elmúlt közel 3 hétben. A horvátok most már több, kisebb transzportot küldenek, s állítólag a hónap közepén életbe léphet a teljes határzár.

Mirkó Imre

Tegnap reggel kicsivel 9 óra körül kezdték el a rendőrök és a katonák menekültekkel feltölteni a zákányi vasútállomáson az aznapi 2. szerelvényt. A magyar-horvát határ ezen szakaszán már minden készen áll az úgynevezett határzár bevezetésére, ami Jankó Szabolcs polgármester információi szerint a hónap közepén várható.

- Nem annyira a horvát oldalról érkező menekültek, mint inkább a transzportok száma nőtt az elmúlt napokban - hallottuk a polgármestertől. - Ez azt jelenti, hogy a határhoz küldött vonatokra a horvátok most csak 7-800 menekültet tesznek fel, szemben a korábbi 1300-1500-zal. Ebből az is következik, hogy gyakrabban jönnek a vonatok, mint korábban, azaz napi 5-6 szerelvényt indítunk mi is útnak. Tehát még mindig nagy a nyomás rajtunk, illetve főleg az itt szolgálatot teljesítő rendőrökön és katonákon, valamint a karitatív szervezetek aktivistáin, ami reményeink szerint a teljes határzár életbe léptetésével csökken majd. Legutóbbi információim szerint erre várhatóan a hónap közepén kerülhet sor.

Fotó: Gergely Szilárd

Jankó Szabolcsot arról is kérdeztük, mit szólnak a menekültügy okozta magyar-horvát diplomáciai feszültséghez a határközeli horvát települések polgármesterei?

- Mivel Horvátországban választások jönnek, a menekültügy kampánytéma lett - mondta. - Nyilván, a kormánypárti polgármesterek nem hangoztatják, de ők sem örülnek annak, hogy a kormányuk a térségünkbe irányítja a menekülteket, ahelyett, hogy az ésszerűbb útvonalnak számító Szlovénia felé küldené őket. Másrészt attól is tartanak, mi lesz, ha a határzár bevezetése után a horvát kormány valóra váltja a fenyegetését, tudniillik, hogy a menekülteket a zöldhatárnál szélnek ereszti és nem szállítja őket a legális határátkelőkhöz. Ez ugyanis komoly közbiztonsági kockázatot jelent számukra is.

Az állomáson találkoztunk El-Ahmedi Mohamed arab-magyar tolmáccsal, aki a kommunikációt segíti az érkezők és a rendőrök közt.

- Most már nem csak Szíriából érkeznek menekültek, hanem Pakisztánból, Afganisztánból, Iránból, Irakból, Nigériából, Szomáliából, Szudánból és érkeznek kurdok is - mondta kérdésünkre. - Naponta körülbelül 4000-en jönnek, a szírek a háborúra hivatkozva, azt mondják, lebombázták a házukat, nincs villany, semmi, ott már nem tudnak élni. A pakisztániak is a háborút említik, mint az útra kelésüket kiváltó okot, de én tudom, hogy ott nincs háború, ők gazdasági okok miatt indultak el, mint sokan mások a migránsok közül. Nem, egyáltalán nem agresszívek, örömmel veszik a segítséget, majd figyeld meg, amikor elindul a vonat, az ablakon kiabálják ki, hogy „Thank you, Hungary!" Hogy elfoglalnák Európát? Nem hinném, egyszerű emberekről van szó, akiknek a zsebében mindössze pár dollár van - ők egyszerűen csak a jobb életet keresik.

Megtekintette a zákányi helyzetet Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki egy orosz újságíró stábot tájékoztatott és kalauzolt. Ő azt mondta: minden tisztelet azoké a rendőröké és katonáké, akik roppant profin és szervezetten szállítják fel a migránsokat a vonatokra. Ugyanakkor jelezte: várják, mi lesz majd a határzár után, ugyanis szerintük a kerítést élőerő, határőrség nélkül lehetetlen megvédeni.

Letenye polgármestere, Farkas Szilárd pedig arról tájékoztatott minket: a régi határátkelőnél elkészült a tranzitzóna, de még nem működik. Egyébként az elmúlt napokban sem ide, sem az új határátkelőhöz nem érkeztek menekültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!