Hírek

2015.08.17. 13:00

Mit vétett az ápoló? - A kamara elnöke Sándor Mária visszavont etikai ügyéről

Zalaegerszeg – Sándor Mária rengeteg igazságot kimondott, ám akadtak olyan állításai, amelyek kifogásolhatók – összegzett dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, amikor a „fekete ruhás” mozgalmat elindító ápolónő ellen kezdeményezett etikai vizsgálatról kérdeztük.

Magyar Hajnalka

Mint ismeretes, a panaszbejelentést azóta visszavonta. De miért kezdeményezte egyáltalán, amikor borítékolható volt a jelentős felháborodás? Sándor Mária, avval, hogy a nyilvánosság elé lépett az ápolók néha méltatlan munkakörülményeit, s az elmaradt túlórapénzeket felvető nyilatkozataival, országos mozgalmat indított el, s tömegek szimpátiáját vívta ki szakmájában, s azon túl is. Így elég érthetetlen lépésnek tűnhet, hogy saját kamarája indít ellene etikai eljárást.

– A májusi nagy demonstrációt a kamara közösen szervezte azon érdekszövetséggel, amely kiáll Sándor Mária mellett. Ennek fényében meglepő volt, hogy a közös fellépést követően a szövetségesünk egyik aktivistájától kerültek nyilvánosságra a kamarát sértő, megalapozatlan állítások – kezdi az indoklást az elnök.

Dr. Balogh Zoltán, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke Fotó: Meszk

- Elhangzott például, hogy a szervezetünk tevékenysége nulla, hogy a szakmai köztestület nem tesz semmit a tagságért. Ezek a kijelentések végigsöpörtek az újságokon, az elektronikus oldalakon, majd a közösségi médiában, kommentáradatot váltva ki. Elindult egyfajta bűnbakkeresés. Erre reagálva június 1-jén sajtóközleményt adtam ki az etikai normákat súlyosan megszegő vádaskodások ellen, majd az elnökség a Területi Elnökök Tanácsával krízistanácskozásra ült össze. Az az álláspont rajzolódott ki, nem lehet tovább tűrni, hogy valaki szakmai celebként rontsa a kamara hitelét. Választott tisztségviselőként nem nézhettem tétlenül, hogy méltatlan vádak érik a szervezetet, a kollégáim munkáját. Hiszen a helyzet odáig fajult, hogy a közösségi médiában náci jelképekkel, s karlendítéssel ábrázolták egyik tisztségviselő társamat és a kamara logóját... Emiatt büntetőfeljelentést is tettünk. Úgy éreztük, hogy Sándor Mária, a kamarát negatívan minősítő kijelentései indukálták a hitelrontó közhangulatot. A jelenség azért volt különösen veszélyes ránk nézve, mert tény, hogy Sándor Mária rengeteg igazságot mondott ki. A számos hiteles, sokak által átélt és visszaigazolt állítás közé azonban valótlanság is került, amit az emberek ugyanúgy igazságként értelmezhettek. Hiszen ha hisznek neki, mindent elhisznek.

Az elnök azért érzi megtévesztőnek a róluk festett képet, mert a szakmai köztestület meglátása szerint a saját határait, lehetőségeit feszegető mértékben áll ki évek óta tagjai érdekeiért. Holott az érdekvédelem alapvetően szakszervezeti feladat volna. Mint elmondja, a kamara kezdeményezésére változott meg az a lehetetlen helyzet is, hogy egy-egy osztályon a tényleges beteglétszámtól függetlenül, 15 ágyra vetítve írták elő a szükséges szakdolgozói létszámot. Ugyanaz vonatkozott a 60, esetenként 90 ágyas osztályokra is. Az azóta megszületett rendelet sávosan határozza meg a szükséges szakdolgozók számát és szakképesítését. 2010 előtt és után évekig dolgoztak ezen - sorolja érdemeiket az elnök.

- De most 2015. van, talán új problémák várnának megoldásra...

- Valóban. Tavaly év végén ki is mondtam, hogy elégedetlenek vagyunk az elmaradt intézkedések miatt, s a márciusi nagygyűlésünkön 12 pontban foglaltuk össze a kívánságainkat.

- Az egyik pont havi 50 ezer forintos alapilletmény emelést kér még 2015-re. Van erre valamiféle remény?

- Semmi. Abban bízom, hogy maradványpénzekből még kaphatunk valamit. De jelentős eredménynek tartom, hogy a változó illetmények számításának rendje 2015. július elsejétől megváltozott, s remélhető a jövő évtől már nem kiegészítő pótlékkal, hanem valós alapbéresítéssel rendeződik e kérdéskör. Azt is már 2013-tól szorgalmazza a kamara, hogy a különböző pótlékok, díjak ne a 2012-es bértábla előtti alapilletmények alapján legyenek kifizetve. Éppen ez indította el a március eleji megmozdulásunkat. Mindezen túl ingyenes továbbképzéseket szervezünk, minden tagunknak élet- és balesetbiztosítást kötünk, szülési támogatást nyújtunk, ingyenes munkajogi tanácsadást biztosítunk, vásárlási kedvezményeket harcoltunk ki. Mindezek fényében talán jobban érthető, hogy arculcsapásként éltük meg a kijelentést, miszerint semmit nem teszünk a tagjainkért. Olyan hangulat kezdett kialakulni, mintha a kamara tehetne arról, hogy nincs több pénz a rendszerben, mintha rajtunk múlna, hogy nincs előrelépés.

- Nem próbálták személyesen tisztázni a kérdést Sándor Máriával? Az indulat hevében az ember nem mindig képes patikamérlegen kiegyensúlyozni a szavait...

- Az érdekszövetség vezetőivel próbáltam kommunikálni. A személyes találkozást azért kerültem, nehogy az süljön ki belőle, hogy nyomást akartunk rá gyakorolni.

- Az etikai eljárást, ha sor került volna rá, a Zala Megyei Területi Szervezet folytatta volna le. Miért delegálták vidékre az ügyet? (A lappangó indulatokról sokat elárul, hogy a helyi kamara vezetői mocskolódó üzenetek tucatjait kapták. Holott e feladatot nem kérték, hanem kapták.)

- A budapesti bizottságnál összeférhetetlenség állt fenn, az általuk felkért területi szervezetnél pedig nem volt teljes a testület, nem tudták pótolni az egyik korábban lemondott vezetőt. Ezért került harmadik helyre, Zalába az ügy.

- Végül mi késztette rá, hogy elálljon a panasztól?

- A fenyegetettség és a növekvő agresszió. Olyan indulatok zuhantak ugyanis ránk ismerősöktől és ismeretlenektől, amelyek nehezen kezelhetők. S az is sokat nyomott a latba, hogy közben számos egyeztetés zajlik a minisztériummal s egyéb szervekkel. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a kormány érdemben foglalkozzon a problémáinkkal, s ne egy belső, etikai eljárás vonja el a figyelmet, valamint ne az egyre fokozódó pártpolitikai érdekek és célok vezérlete alá kerüljön egy szakmai köztestület belügye.

Kétségtelenül nyomasztó, felkavaró érzés, ha fenyegető üzenetek futnak be az ember postájába, mint történt az a kamara vezetőivel. De e jelenség miatt inkább okolható a mai, könnyen felkorbácsolható közhangulat, mint Sándor Mária néhány kijelentése. Ha bírálta is a kamarát, erős túlzás volna rajta számon kérni minden elszabadult indulatot, szitkot. Amit akár meg is spórolhatott volna magának a szakdolgozói köztestület, ha helyén kezeli, s nem reagálja túl a kritikát.

Magyar Hajnalka

Előzmények:

Visszavonták a Sándor Mária elleni etikai panaszt

DK: Zalának szégyenfolt

Zalában tárgyalják a "fekete ruhás" ápolónő, Sándor Mária ügyét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!