Hírek

2015.08.06. 08:25

Megnyitott a városi strand Zalaegerszegen - fotókkal

Zalaegerszeg - Négy év után csütörtökön újra megnyitotta kapuit a városi strand. A bruttó 113,3 millió forintos beruházást saját forrásból valósította meg az önkormányzat.

Varga Lívia

– Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó – bocsátotta előre  a kapunyitást megelőző sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester, felidézve: az új városvezetés tavaly októberben, a közgyűlés által egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott polgármesteri programban tett ígéretet arra, hogy idén újra megnyit a strand, hiszen a létesítmény 2011-es bezárása a városvezető szerint átgondolatlan gazdasági döntés volt. Hozzátette: sok, nehezebb élethelyzetben levő belvárosi, kertvárosi, landorhegyi polgár és kisgyermekes szülő jelezte, hogy nem tudnak kimenni az AquaCitybe, részben a távolság, részben az árak miatt, de örülnének, ha ők is strandolhatnának. Az újranyitott létesítmény tehát ily' módon szociális célokat is szolgál. A polgármester leszögezte: a strand újranyitása kiváló példa arra, hogy összefogással a kitűzött nemes célok megvalósíthatók. Zalaegerszegen ez lehet a jövő útja, hangsúlyozta.

A kivitelezésre a Szabau Invest Kft.-vel kötött a város bruttó 113,3 millió forintos szerződést, a beruházást a csütörtöki megnyitón a társaság ügyvezetője, Plank Antal jelentette készre. Elhangzott: a korábbi elbontását követően új, 210 négyzetméteres pancsolómedence épült, amelyben egyedi tervezésű vizes élményelemek várják a fürdőző gyerekeket. Emellett két kültéri zuhanyzót, két öltözőt, egy napvitorlás árnyékolót alakítottak ki, s átépítették a nyári öltöző vizesblokkját, melyet mozgássérültek is igénybe tudnak venni. A Vizafogó szobrot pedig a medence közelébe, egy, az ivókúttal egybeépített posztamensre helyezték. A medence környezetének rekonstrukciós munkálatai során a ZalaDepó Kft. mintegy 180-200 tonna törmeléket szállított el, és körülbelül 40 tonna termőföldet vitt a helyszínre, továbbá a dolgozók 1028 négyzetméteren térköves burkolatot alakítottak ki, és mozgáskorlátozott feljárót építettek az Ady utca felőli bejárathoz. A nyári öltöző épületének homlokzati felújítását a Lész Kft. végezte, a zöldfelület rendezését, a cserje- és sövényültetést pedig a Városgazdálkodási Kft.

Fotó: Pezzetta Umberto

Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője a strand érdekében létrejött példaértékű összefogást emelte ki, emlékeztetve a múlt heti közösségi akcióra, amikor a rossz idő ellenére is több mint száz önkéntes dolgozott a terület csinosításán. Hozzátette: a létesítmény amellett, hogy rekreációs célokat szolgál, sportolási lehetőséget biztosít a város szívében.

S a fejlesztések itt nem érnek véget – a kormány Zalaegerszeggel kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően a tervek szerint mintegy 3 milliárd forintból új, 10 pályás, 50 méteres, feszített víztükrű fedett uszoda épül, külön tanmedencével. Egyebek mellett erről beszélt Vigh László országgyűlési képviselő, aki sok zalaegerszegihez hasonlóan szintén nosztalgiával emlékszik a strandon töltött időkre. Hangsúlyozta: jól döntött a város vezetősége, hogy, meghallgatva a helyiek kérését, újranyitotta a fürdőt. A politikus megígérte: mindent megtesz azért, hogy a létesítmény a jövőben is méltó legyen egy 60 ezres település rangjához.

Csütörtökön az ünnepélyes kapunyitást követően ugrálóvár, valamint lábtengó verseny (is) várta a fürdőzőket, péntek délutánra pedig lelkes sportbarátok jótékonysági strandnyitó focikupát hirdettek, az adományokat a zalaegerszegi gyermekotthonnak ajánlják fel.

A strand 10 és 19 óra között fogadja a látogatókat, egészen addig, amíg jó az idő, azaz nem zár be automatikusan szeptember 1-jén. Az Ady utcai nyári bejáraton és a fedett uszoda felől egyaránt megközelíthető a létesítmény, parkolni díjtalanul a Mártírok úti, sorompóval ellátott parkolóban lehet. S természetesen büfé is üzemel. Azok, akik az uszoda szolgáltatásaira váltanak jegyet, a strandot is látogathatják, akik pedig csak a strandra szeretnének bejutni, tehát csak a pancsolómedencét vennék igénybe, vagy sportolnának és napoznának, jelképes összegért válhatnak jegyet az idei próbaüzem alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!