Hírek

2015.06.26. 15:27

Fenntarthatatlan világban fenntarthatók-e az emberi jogok? - Deák Ferenc jogásznap Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Szélesedik a szociális szakadék a szegények és a gazdagok között, a világ jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Arany Gábor

Ezt a megállapítást pénteken dr. Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke tette, aki a Deák Ferenc jogásznapon  tartott előadást az emberi jogokról az egerszegi Arany Bárány szállodabeli rendezvényen. Kérdés, a világ szociálisan, morális értelemben, igazságérzet szempontjából fenntartható-e? És jogilag? - tette hozzá. Mint emlékeztetett rá, az emberi és polgári jog nyilatkozatát 1789-ben tették közzé. A Földön akkor 500 millióan éltek, most 7,2 milliárd ember lakja. Ilyen népesség mellett biztosítható-e az emberi jogok teljessége mindenki számára, amikor egyes vélemények szerint  a természeti javak összessége 2,5 milliárd ember számára elegendő, ha a természetes körforgást, a fenntarthatóságot is figyelembe vesszük. Úgy látja, a nemzetközi egyezményekben deklarált emberi jogok materiális feltételeit mind nehezebb megteremteni. Paradox módon a formális jogegyenlőség megteremtése mind több ráfordítást igényel, miközben a fenntarthatatlanság miatt apadnak az anyagi javak, tehát a fedezet. Ráadásul a kevesebből az állam egyre nagyobb részt vesz el, hogy biztosítsa a közjogokat. Az egyes ember, a polgár szabadsága a tulajdonon alapul, de ha az állam mind többet vesz el tőle, akkor csökken a szabadsága, hiszen kisebb mértékben rendelkezhet a javai felhasználása felett. Ez a 22-es csapdája, mutatott rá. Ilyen körülmények között formális igazság, hogy a törvény előtt minden ember egyenlő, mondta.

Lenkovics Barnabás előadását tartja a Deák Ferenc jogásznapon. Fotó: Arany Gábor

A tavaly hatályba lépett új polgári törvénykönyv felelősségi szabályokat érintő változásait dr. Nochta Tibor taglalta. Úgy fogalmazott, felelős emberrel szemben a jog szigorúbb követelményeket állíthat. A pécsi egyetem tanszékvezető tanára előrevetítette, megnő a felelősségbiztosítások jelentősége. Fel kell készülni arra, hogy ügyészek, bírók perelhetősége, és az állam kártérítési felelőssége is megállapítható, ha jogalkotói kötelezettségének nem tesz eleget.

A jogásznap további előadásain a közszolgálat szabályozásával kapcsolatos kérdésekről és az átalakított területi közigazgatásról is szóltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!