Hírek

2015.04.23. 13:39

Öt fogás egy menüsorban - Szakácsok és pincérek dolgoznak Zalaegerszegen a mester cím megszerzéséért

Zalaegerszeg - Sütöttek, főztek tegnap a Páterdombi Szakképző Iskola oktatási kabinetjében, majd díszes terítékek közt tálalták a finomabbnál finomabb falatokat.

Hajdu Péter

Közben azonban mindvégig bírált, osztályozott a vizsgabizottság, merthogy mesterjelölt szakácsok és pincérek vizsgáztak gyakorlati munkából az oktatási létesítményben.

- Zalaegerszegen a Belga sörözőben dolgozom. Egy kis alapfeszültség, vizsgadrukk mindannyiunkban van, meg akarunk felelni a napi rutin mellett a vizsgakövetelményeknek. Most egy kicsit díszesebb, különlegesebb ételek készülnek, mint a hétköznapokban. Elsősorban azért jelentkeztem, mert a mester cím előnyöket jelent, jó ajánlólevél, és hamarosan csak a mester cím birtokában lehet tanulót foglalkoztatni - mondta érdeklődésünkre Gulogi László szakács.

Tóthné Mati Alexa kihívásnak érzi a mester cím megszerzését, s izgalommal készíti a menüsort. Fotó: Katona Tibor

A tegnap vizsgázó mesterjelölt csoportban 15 szakács és 9 pincér bizonyította gyakorlati tudását. Egy hete már bemutatták a mester címhez kötelező díszmunkáikat, ez a szakácsok esetében hidegtálak elkészítését jelentette, a pincérek pedig díszterítésben remekeltek. A tegnapi élőmunka során minden szakácsnak öt fogásos menüsort kellett elkészíteni. Már a menüsor kitalálása is része volt a vizsgának, azt napokkal korábban értékelték a vizsgáztatók. Tegnap reggel pedig, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, a menüsorok jegyzékét összekeverték, és e tételekből húztak a jelöltek.

Tóthné Mati Alexa a zalacsányi Batthyány Hotel séfje, s a vizsgázók között az egyetlen női szakácsmester jelölt.

- A hármas tételt húztam, ez egy középnehéz tételsor, a következőkből áll: Kéksajtos-diós terrine jégsalátával, póréhagymás tökmagolajos öntettel, jégsalátával, édeskömény leves fogasgaluskával, a meleg előétel csirkehúsos derelye volt paprikás mártással, a főétel bacon-ba göngyölt pulykamell filé árpagyönggyel töltve, fokhagyma mártással és sült paprikával, pirított mangolddal, a desszert pedig eperparfé volt - ismertette a mesterjelölt a fogások sorát, amit hallásra is nehéz volt követni. Hozzátette, nem azért jött, mert csak mester cím birtokában oktathat majd tanulókat.

- Amikor elkezdtem ezt a gyönyörű szakmát, elhatároztam, hogy megszerzem a mester címet is, mert keresem a kihívásokat. Már két éve jelentkeztem, a jelenlegi mesterkurzusba fértem be.

Csak hogy elképzelése legyen az embernek a követelményekről: a vizsgabizottság elnöke, Borda Attila, a sárvári Spirit Hotel vezető séfje, bár kitűnőnek találta a munkát, azt azért megjegyezte, hogy a díszítésül szolgáló párolt dió gerezdek bőrét illett volna lehúzni.

A mester képzéseket a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, egy operatív programból, és utóbb a Nemzetgazdasági Minisztériumtól elnyert támogatás segítségével. A két támogatási forrás tette lehetővé, hogy több mint 200 beiskolázott mesterjelölt készül a cím megszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!